Cât om mă socot, duc pe frunte toţi spinii,
Şi crucea mi-o port, ca şi când aş zbura,
Căci omul e om cât mai are opinii,
Aceasta-i opinia mea.

Adrian Păunescu

vineri, 18 aprilie 2014

Cea mai imunitate care este

În urma golănismelor băsescului, doamna senator Firea Gabriela a depus plângere penală împotriva personajului pentru infracţiunea de ŞANTAJ.
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a primit plângerea, a înregistrat-o, a început urmărirea penală pentru faptă, după care... şi-a dat măsura competenţei printr-un comunicat de presă.
În acest comunicat ni se spune, nici mai mult nici mai puţin, că băsescul este prea imun şi nu poate fi deranjat momentan cu prostii, drept pentru care mai asteptăm.
Pentru a da şi o impresie de legalitate pentru cei care nu se pricep, onor Parchetul aruncă, la mişto, şi nişte articole din Constituţie care, cică, l-ar face pe chiriaşul de la Cotroceni imun şi la gripa aviară.
Doar că iluştrii procurori sunt ori foarte slab pregătiţi profesional (nu m-ar mira), ori rău intenţionaţi (mă feresc a folosi sintagma "ticăloşi"), deoarece interpretarea legii este făcută în mod aberant.
Să îmi explic părerea:
Articolul 84 din Constituţie arată aşa:

"Incompatibilităţi si imunităţi
(1) În timpul mandatului, Preşedintele României nu poate fi membru al unui partid şi nu poate îndeplini nici o altă funcţie publică sau privată.
(2) Preşedintele României se bucură de imunitate. Prevederile articolului 72alineatul (1) se aplică în mod corespunzător."

Ni se spune clar că Preşedintele României se bucură de imunitate şi ne trimite la art 72 să vedem ce înseamnă imunitatea cu pricina. Deci să vedem articolul 72:


"Imunitatea parlamentară
(1) Deputaţii şi senatorii nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului.
(2) Deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi perchezitionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor. Urmărirea şi trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
(3) In caz de infractiune flagrantă, deputatii sau senatorii pot fi retinuti si supusi perchezitiei. Ministrul justitiei il va informa neintarziat pe presedintele Camerei asupra retinerii si a perchezitiei.In cazul in care Camera sesizată constatăcănu există temei pentru retinere, va dispune imediat revocarea acestei măsuri."

Cu alte cuvinte, Preşedintele României se bucură de imunitate PENTRU VOTURILE SAU PENTRU OPINIILE POLITICE EXPRIMATE ÎN EXERCITAREA MANDATULUI.
Raportarea, pe care o fac onor procurorii, la articolul 96 alineat 1 din Constituţie, care prevede:


"Punerea sub acuzare 
(1) Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, cu votul a cel puţin două treimi din numărul deputaţilor şi senatorilor, pot hotărî punerea sub acuzare a Preşedintelui României pentru înaltă trădare."

este, după părerea mea, dovada incompetenţei sau a ticăloşiei, deoarece acest articol nu spune că Preşedintele României poate fi pus sub acuzare doar pentru "înaltă trădare", faţă de orice altă infracţiune având imunitate, ci ne spune procedura care trebuie urmată şi cine este competent să îl acuze pe Preşedinte de "înaltă trădare". Şi asta pentru că "înalta trădare" nu este o infracţiune specific prevăzută în Codul penal, ci o stare de fapt care constă, potrivit art. 398 Cod penal, în comiterea unor infraţiuni contra securităţii naţionale de către Preşedinte sau un membru al CSAT. Şi cum ceilalţi membrii ai CSAT au "regimul" de punere sub învinuire stabilit prin Codul de procedură penală sau prin legi speciale (în cazul miniştrilor, parlamentarilor etc), Constituţia, ca lege supremă, a stabilit procedura de urmat în cazul celui care ocupă "cea mai înaltă funcţie în stat".
Interpretarea dată de procurori cum că Preşedintele României nu poate fi pus sub acuzare DECÂT pentru aceste infracţiuni este aberantă chiar şi numai prin faptul că, teoretic, Preşedintele României poate, conform acestei teze, să iasă cu mitraliera pe stradă şi să împuşte pe oricine întâlneşte şi, nefiind "înaltă trădare", are imunitate.
Deci cu procurorii lu' peşte prăjit ne-am lămurit: proşti sau ticăloşi. Sau amândouă...
Cât despre băsesc...
Parcă el făcea spume când cu "superimunitatea" pe care parlamentarii voiau să şi-o "tragă", şi care făcea rău la MCV...
Acuma, imunitatea lui face bine la MCV, sau ceva...
Dar ce te poţi aştepta la un "brav căpitan de vas care s-a luptat cu furtunile" şi care loveşte copii şi fură telefoane de la femei?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Înaintea publicării, comentariul dumneavoastră trebuie aprobat.