Cât om mă socot, duc pe frunte toţi spinii,
Şi crucea mi-o port, ca şi când aş zbura,
Căci omul e om cât mai are opinii,
Aceasta-i opinia mea.

Adrian Păunescu

miercuri, 29 septembrie 2010

Unde a greşit Băsescu?


Orbit de mirajul puterii şi, probabil, linguşit de slugi că este cel mai iubit fiu al poporului, Traian Băsescu a lansat în ultimele zile un atac furibund la adresa Ministerului de Interne, urmare a mitingului poliţiştilor din data de 24 Septembrie, atac soldat, în cele din urmă, cu demiterea lui Vasile Blaga de la conducerea ministerului.
Atacul la adresa poliţiştilor, jandarmilor şi a celorlalţi angajaţi "din interne", s-a bazat pe faptul că nimeni nu "iubeşte" forţele de ordine. Şi dacă toată mascarada asta cu "supărarea" s-ar fi petrecut cu numai câteva luni în urmă, întregul minister ar fi putut fi ras de pe faţa pământului şi nimeni nu ar fi zis nimic.
Însă atacurile lui Băsescu vin după un gest incredibil al poliţiştilor şi jandarmilor, care au pus la îndoială, pentru prima dată după mulţi ani, atotputernicia chiriaşului de la Cotroceni.
Acest fapt a atras de partea "oamenilor legii" un val nesperat de simpatie, oamenii văzând în ei, pentru prima dată şi nu obligatoriu în mod corect, un fel de haiduci care se bat cu "stăpânii" ca să trăiască "tot poporul" mai bine.
Asemeni clişeului din basmele populare, de data aceasta, "cine l-a sfătuit pe Băsescu, rău l-a sfătuit, iar dacă a făcut-o după capul lui, rău cap a avut", pentru că ura oamenilor de rând faţă de el şi de gaşca sa a depăşit-o pe cea faţă de poliţişti. Şi cum, la români, duşmanul duşmanului meu îmi e prieten, guvernanţii (inclusiv Băsescu) s-au trezit ieri pe străzile Bucureştiului cu câteva mii de oameni care strigau "Cinste poliţiştilor!"
Probabil că, dacă vor mai urma şi alte manifestări de solidaritate cu "revolta gărzii pretoriene", aşa cum numea un distins profesor universitar mitingul poliţiştilor, mulţi dintre apropiaţii lui Băsescu vor înţelege că marinarul "şi-a pierdut magia" şi îl vor lăsa, vorba românului, cu curu' în baltă, deschizând calea, dacă nu spre schimbare, măcar spre dialog.
A fost cea mai mare greşeală a lui Băsescu să mizeze pe ura "tradiţională" a cetăţeanului faţă de poliţie tocmai în momentul în care ambii, cetăţean şi poliţist, mor de foame în mod identic din cauza aceluiaşi om - Băsescu.
Aş putea spune chiar că, de acum încolo, Traian Băsescu a pierdut din "arsenal" arma dezbinării sociale, însă nu mă bazez prea mult nici pe memoria românilor care, în acest caz, va ţine doar până la prima amendă, iar "aura" poliţiştilor, probabil, tot până atunci.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Înaintea publicării, comentariul dumneavoastră trebuie aprobat.