Cât om mă socot, duc pe frunte toţi spinii,
Şi crucea mi-o port, ca şi când aş zbura,
Căci omul e om cât mai are opinii,
Aceasta-i opinia mea.

Adrian Păunescu

vineri, 24 septembrie 2010

Ieşi afară, javră ordinară!


Lozinca, zicerea, scandare cu pricina provine din "folclorul" stadioanelor de fotbal, strigându-se, de obicei, atunci când tribuna este nemulţumită de prestaţia unui jucător.
Această "strigare" a fost folosită şi astăzi într-un context pe care, ieri, nu l-aş fi crezut posibil.
În primul rând lozinca s-a adresat unui om care şi-a creat o aură de invincibilitate şi atotputernicie, dând impresia că poate controla orice, oricând şi oriunde în România. Mă refer, evident, la Traian Băsescu. El şi-a dorit întotdeauna să fie "preşedinte jucător", iar azi s-a văzut pus în situaţia de a fi exact "jucătorul" pe care "tribuna" îl cere afară.
În al doilea rând, vorbele nu au fost spuse de vreo publicaţie a "mogulilor" sau de vreo televiziune "nealiniată" politicii prezidenţiale, ci de oameni, cetăţeni ai României, care au demonstrat împotriva distrugerii nivelului de trai şi împotriva umilinţei la care sunt supuşi de preşedinte şi guvern.
În al treilea rând, pe care eu îl consider cel mai important, acei oameni nemulţumiţi care au scandat "ieşi afara, javră ordinară" la adresa lui Băsesu, erau POLIŢIŞTI. Mai exact vreo 8000 după comunicatul oficial al Jandarmeriei.
De ce consider calitatea de poliţişti a manifestanţilor drept cea mai importantă latură a protestului?
Pentru că această scandare a fost folosită astăzi PENTRU PRIMA DATĂ într-un protest sindical şi a fost folosită ÎMPOTRIVA PREŞEDINTELUI?
Poate, dar, după părerea mea, poliţiştii sunt făcuţi dintr-un "aliaj" aparte.
Adevărat! Nu toţi şi nu numai în România.
Însă ei sunt învăţaţi să respecte legea, să respecte instituţiile statului din care fac parte ŞI SĂ FIE DISCREŢI ŞI REZERVAŢI în ceea ce priveşte exprimarea propriilor opinii în public.
Faptul că tocmai ei au "inaugurat" această lozincă în "spaţiul sindical", faptul că nu le-a mai păsat de camerele de filmat ale televiziunilor şi "serviciilor" şi că au "atacat" în mod direct pe cel care ar fi trebuit să fie tocmai depozitarul şi garantul supremaţiei legii şi ordinii, adică pe Traian Băsescu, denotă o acumulare incredibilă de ură la adresa unui sistem care le periclitează nu numai propriile vieţi, ci şi pe cele ale persoanelor dragi.
Nu comentez faptul că "neînfricatul marinar", cel care se lăuda că "ştie să rupă colţii rechinilor", nu a avut destul "sânge în instalaţie" ca să stea de vorbă măcar cu reprezentanţii protestatarilor, că de "băi de mulţime" nici nu mai vorbesc.
Nu comentez nici faptul că slugile lui Băsescu s-au grăbit să condamne "cu mânie proletară" depăşirea limitelor autorizaţiei protestului, deşi SINGURUL care, din punct de vedere legal, ar fi trebuit să sesizeze vreo neregulă, primarul general al Bucureştiului, a declarat că manifestaţia se înscrie în limitele legale ale unui marş spontan, deci nu e nimic ilegal.
Nu comentez nici măcar faptul că "mai marii" M.A.I. au lansat ameninţări, mai mult sau mai puţin voalate, cu represalii la adresa celor care au participat la demonstraţie.
Vreau să spun doar atât:
În munca lor, poliţiştii se luptă cu "javrele" în fiecare zi.
Daţi-mi voie să cred că, măcar unii, ştiu să recunoască o JAVRĂ atunci când o văd.
De aceea consider sloganul "ieşi afară, javră ordinară" ca fiind perfect justificat şi întemeiat, ca venind din parte unor specialişti cu multă experienţă, aşa cum "specialiştii" lui Băsescu au explicat pixelul albastru.
Un singur amendament am de făcut.
Termenul de "ordinară" mi se pare nepotrivit deoarece, conform Dicţionarului Explicativ al Limbii Române înseamnă: "Care nu se deosebește prin nimic; lipsit de originalitate; trivial; vulgar; obișnuit. 2) Care urmează în ordinea stabilită; de rând. 3) Care are o calitate inferioară; lipsit de valoare; prost."
Totuşi, era vorba despre Preşedintele României.
El nu e ordinar, ci SPECIAL.
Vă rog, adaptaţi sloganul!

2 comentarii:

  1. Da, Preşedintele României este special, la fel ca serviciile :)) Trebuie ceva mai special pentru el...

    RăspundețiȘtergere
  2. Bag de seama ca avem de-a face cu un guvern optimist deoarece ei nu vad si nu aud ca sanatatea e nesanatoasa, ca invatamantul e repetent, ca oamenii de rand sau oamenii legii impreuna cu sindicatele ies fericiti in strada sa aplaude guvernul...dar care guvern, acesta e invizibil sau mai bine zis cred ca e mort in urma razboiului cu criza!

    RăspundețiȘtergere

Înaintea publicării, comentariul dumneavoastră trebuie aprobat.