Cât om mă socot, duc pe frunte toţi spinii,
Şi crucea mi-o port, ca şi când aş zbura,
Căci omul e om cât mai are opinii,
Aceasta-i opinia mea.

Adrian Păunescu

luni, 27 septembrie 2010

Albă ca Zăpada


Într-un discurs penibil, din punctul meu de vedere, Traian Băsescu a încercat ieri "să dreagă busuiocul" şi să explice, vezi Doamne, de ce s-a supărat pe poliţişti şi jandarmi ca văcarul pe sat.
A început printr-o explicaţie că ar fi sunat nu-ştiu-cine la Cotroceni şi că el a zis... ca să demonstreze că el, de fapt, nu e un laş care s-a ascuns de protestanţi, ci chiar era plecat din Bucureşti, cu treabă. Ciudat este că în aceeaşi zi "au avut treabă" cam toţi PDL-iştii.
După care califică drept ilegal mitingul, exprimându-şi o părere personală despre autoritatea viitoare a poliţiştilor şi jandarmilor.
Cred că, dacă se uita măcar la televizor cu atenţie, vedea, aşa cum au văzut cu toţii, că ăia de l-au băgat în mă-sa nu erau doar poliţişti ci şi angajaţi ai ministerului justiţiei (penitenciare) şi ai unor sindicate "civile". Într-adevăr, majoritatea erau poliţişti. Poliţişti care au datoria să aplice şi să apere legea.
Da! Dar pentru orice obligaţie există şi un drept. Adică dacă un cetăţean, indiferent de meserie, are obligaţia de a respecta legea, atunci şi cel care a dat legea, adică statul, trebuie să îl respecte pe cetăţean.
Însă cele mai perverse afirmaţii ale lui Băsescu mi s-au părut cele referitoare la "subminarea statului român şi a instituţiilor statului român", "nu pot asocia instituţia prezidenţială cu nişte salariaţi ai unei instituţii care au încălcat grav legea", "poliţia este asociată de cetăţeni cu nerespectarea legii".
În primul rând, vreau să îi spun tovarăşului Băsescu, că în conformitate cu art. 26 lit. b din Legea 60/1991 privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice, "nerespectarea orelor de desfăşurare, traseelor de deplasare sau locului şi perimetrului destinat adunării publice" constituie contravenţie. Deci o faptă de gravitate mică, pe care legiuitorul a decis că nu e atât de periculoasă ca o infracţiune, de exemplu, ca lovirea unui minor.
Iar conform articolului 27 din aceeaşi lege, "contravenţiile prevăzute la art. 26 se constată de către primari sau împuterniciţii acestora anume desemnaţi, ofiţerii şi subofiţerii de poliţie şi jandarmerie."
Deoarece Traian Băsescu nu mai este primar al Bucureştiului şi nu a fost împuternicit de către Sorin Oprescu în acest scop, iar ca meserie e marinar, nu poliţist sau jandarm, nu prea înţeleg în ce calitate se pronunţă el cu privire la legalitatea sau nelegalitatea protestului.
Chestia cu " subminarea statului român şi a instituţiile statului român" e de o perversitate fără margini. Adică nu spune că nişte cetăţeni l-au dat dracului, ci se înfăţişează pe sine ca pe "o instituţie a statuluii".
Din ce am văzut, nimeni nu a zis "jos preşedintele" ci "jos Băsescu". Deci nu s-a legat nimeni de "instituţie" ci doar de om. Iar omul, cu tot respectul, e atacabil.
De altfel, nu cred că instituţiile statului au fost mai mult subminate de înjurăturile demonstranţilor decât de înjurăturile preşedintelui, de faptul că acelaşi preşedinte stă la masă cu interlopii, de faptul că acelaşi preşedinte spune că şcoala românească produce tâmpiţi, de faptul că acelaşi preşedinte le spune medicilor să plece din ţară...
Astea nu subminează?
Pe urmă declaraţia "nu pot asocia instituţia prezidenţială cu nişte salariaţi ai unei instituţii care au încălcat grav legea". Păi atunci înseamnă că nu ar mai trebui să ai legătura nici cu Guvernul şi nici cu Parlamentul.
Că ăştia au comis infracţiuni, nu contravenţii.
Cum poate fi catalogată emiterea de 3-4 ori a unei ordonanţe, mereu aceeaşi, deşi fusese de prima dată declarată neconstituţională?
Cum poate fi catalogată reluarea votului în cazul desemnării directorilor radioului şi televiziunii publice, până a "ieşit" cum a vrut Băsescu?
Cum explică Traian Băsescu votul la legea pensiilor?
Sau infracţiunile care îi servesc lui sunt "graţiate" prin decret prezidenţial, în timp ce contravenţiile care nu îi convin devin "probleme de stat"?
Iar în ceea ce priveşte "asocierea de către cetăţeni a poliţiei cu încălcarea legii", nu ştiu pe ce sondaje s-a uitat Traian Băsescu, însă cred că a confundat graficele.
În toată mass-media, protestul poliţiştilor a fost tratat pozitiv, cetăţenii identificându-se cu problemele acestora care sunt şi ale lor.
Băsescu s-a uitat, probabil, pe sondajele cu cotele sale de popularitate şi încredere.
Însă toată această mascaradă sinistră se înscrie în politica lui Traian Băsescu, conform căreia toţi sunt de vină în afară de el.
Presa e de vină, profesorii sunt de vină, armata e de vină, medicii sunt de vină, Parlamentul e de vină, poliţiştii sunt de vină, jandarmii sunt de vină, guvernul e de vină, oamenii de afaceri sunt de vină, grupurile de interese sunt de vină, FMI-ul e de vină, opoziţia e de vină.
Cine rămâne "neprihănit"?
Traian Băsescu – Albă ca Zăpada.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Înaintea publicării, comentariul dumneavoastră trebuie aprobat.