Cât om mă socot, duc pe frunte toţi spinii,
Şi crucea mi-o port, ca şi când aş zbura,
Căci omul e om cât mai are opinii,
Aceasta-i opinia mea.

Adrian Păunescu

luni, 30 ianuarie 2012

Bă! GO HOME!

Ştiam şi până acum că americanii de rând, "pătrunşi" de importanţa parteneriatului strategic cu România... nu au auzit niciodată de ţara noastră.
Doar cei "care au cultură generală" îţi mai pot spune ceva despre Dracula, Nadia (pe care, oricum, o consideră de-a lor), poate Ceauşescu, dar o zbârcesc spunând că avem capitala la Budapesta şi... cam atât.
Americanul care ştie şi unde se află România, care a auzit de Eliade, Brâncuşi, Coandă... e ori doctor în ştiinţe ori diplomat.
Faptul ăsta nu mă miră câtuşi de puţin. Până la urmă, americanii sunt un popor pragmatic, care ştiu doar ceea ce îi interesează.
Ce mă revoltă pe mine la nivel intelectual, dacă vreţi, este faptul că şi la nivel oficial, România este privită tot ca o colonie, ca o anexă a... nu ştiu cui.
Am renunţat demult la "SUA, apărătoarea democraţiei în lume". În "ză lend of ză frii", de mult timp nici vântul nu mai bate fără aprobare.
Dar chiar să fi ajuns americanii la un aşa nivel de nesimţire încât să nu le mai pese de băştinaşii locurilor unde au interese?
Sau e doar o atitudine individual asumată?
De exemplu, "excelenţa sa" dom' Gitenstein, carevasăzică ambasadorul licuriciului la "Bucale".
Într-un discurs pe care l-a rostit cu ocazia decernării unui premiu, mister... ăsta, după diplomaticele pupături în dos la adresa altor diplomaţi, referindu-se la protestele din România, cică e bine şi românii tre' să înţeleagă că e un progres mare de tot că nu îi împuşcă niminea di pă 'copirişuri. Că, cică, că dacă nu credem, să ne uităm la Siria.
Asta, aşa... că e treaba cu "dimocrasiu" şi cu "hiumăn raiţ".
Acuma, sincer, eu încă oscilez între două variante cu privire la "pe cine a scuipat mister... ăsta între ochi".
O variantă ar fi că pe români.
Adică ne-a spus că "toţi oamenii sunt egali, dar unii sunt mai egali decât alţii".
Adică, dacă eşti americat şi ocupi "oalstritu", e cu drepturilii omului, dacă eşti român şi ieşi în piaţă ca să îţi strigi sărăcia şi disperarea, să zici "senchiu" că nu îţi zboară băse scăfârlia cu trancanu.
O a doua variantă ar fi că flegma a aterizat între ochii indecişi ai băsescului.
Cu alte cuvinte: "Bă! Ăla dictator, nu tu."
Ceea ce ar fi cam improbabil, dar nu şi imposibil. SUA nu s-ar afla la prima "faptă" de a susţine politic, financiar şi chiar militar, regimuri dictatoriale (uneori feroce) doar pentru a-şi valorifica interesele financiare sau politice în anumite părţi ale lumii. Aşa că nu strică o mică încurajare pentru băsesc, mai ales că la ultimele ieşiri în "public" era cam pământiu.
Imediat după "declaraţia" lu'... ăsta, i-a mai revenit culoarea în obraji.
Dar, revenind la "excelenţa sa", mi se pare inadmisibilă această declaraţie, mai ales că era în calitatea sa oficială, şi nu la o bere "cu băieţii".
Din punctul meu de vedere, neica Barac ar trebui să îl cheme la ordine imediat pe... cum îl cheamă, iar România, dacă s-ar fi putut numi ţară normală, l-ar fi expulzat de urgenţă.
Şi nu de alta, dar mister Giten... şi nu mai ştiu cum, nu cred că are sânge în instalaţie să adreseze acest discurs şi la el acasă.
Nu cred că s-ar duce în mijlocul demonstranţilor de pe Wall Street să le spună:
"Diăr sitizăns, is gud to protest bicoz is ior ruait from God, bat iz ă progres bicoz iu ar nat şot from ză ruf. If iu dont biliv mi, luc in Siria."
Vă daţi seama că în SUA jumătate dintre cetăţeni au arme în mod legal. Iar jumătatea ailaltă ilegal.
Cu un discurs ca ăsta mister... "excenenţa sa"... iar am uitat cum îl cheamă, se intoxica grav cu plumb şi oricum nu mai pupa nici şef de scară de bloc, darămite ambasador.
Dar e rentabil să sprijini băsescul când îţi oferă "dimocrasi on ză bred" sub forma de miliarde de dolari sub în F16,  Roşia Montană, Deveselu, Afganistan, FMI etc.
Bă! Ambasadoareeee! GO HOME, 'te dreacu!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Înaintea publicării, comentariul dumneavoastră trebuie aprobat.