Cât om mă socot, duc pe frunte toţi spinii,
Şi crucea mi-o port, ca şi când aş zbura,
Căci omul e om cât mai are opinii,
Aceasta-i opinia mea.

Adrian Păunescu

vineri, 20 august 2010

Acarul Păun şi Ghiţă Pristanda

Simt nevoia să fac o legătură între două lucruri care sunt, zilele astea, la mare modă în presa românească şi implicit pe buzele şi în minţile românilor.
Primul se subsumează conceptului atât de răspândit şi drag românilor de "Acar Păun". Este vorba de tragedia de la "Maternitatea Giuleşti". Asistenta care ar fi trebuit să supravegheze bebeluşii este efectiv linşată mediatic dimpreună cu colegele sale împreună cu care ar fi participat, se pare, la sărbătorirea unei "Sfinte Marii" în unul dintre saloanele spitalului.
Departe de mine gândul de a-i găsi asistentei vreo scuză. Însă nu pot să nu remac faptul că, încă o dată, ni se serveşte un "Moţoc" al cărui cap să îl înfigem în ţepuşă, în timp ce oamenii care au "creat" toate condiţiile favorabile producerii dezastrului şi au beneficiat şi beneficiază din plin de ruina din sistemul de sănătate, stau liniştiţi şi intangibili.
Al doilea "eveniment", de data aceasta puţin comic, puţin revoltător şi foarte mult nesimţit, este declaraţia lui Videanu "că el poate trăi în România cu 1500 lei pe lună având soţia şomeră şi un copil la facultate".
Din punctul meu de vedere, Videanu transformă în "mare gânditor" frustul personaj al scrisorii pierdute care afirma că "sătulul nu crede ălui flămând".
Bineînţeles că Videanu nu ar putea să supravieţuiască cu 1500 de lei nici două minute!
Bineînţeles că această sumă, care pentru mulţi români este doar un vis frumos, nu îi ajunge, probabil, nici pentru a achita o umplere a piscinei sale de la Snagov!
Ce legătură există între aceste două evenimente?
Din punctul meu de vedere, Acarul Păun şi Ghiţă Pristanda sunt legaţi inseparabil de BANI.
Acarul Păun este românul de rând, prost plătit, fără "pile", fără nici un fel de orizont personal sau profesional, care este pedepsit de fiecare dată când greşeşte. Iar dacă greşeala sa a fost picătura care a umplut paharul unui dezastru, atunci este, invariabil, ars pe rug. Asta e asistenta.
Pe de altă parte, Ghiţă Pristanda este "omul bun la toate" al potentaţilor. Nu străluceşte nici prin inteligenţă şi nici prin iniţiativă, însă "te poţi baza pe el" atâta timp cât îl plăteşti. Poate acumula ceva bani, însă nu va şti niciodată să bea şampanie cu eleganţa stăpânilor. În adâncul sufletului va rămâne pe veci trogloditul mirosind a usturoi şi ţuică de pufoaică, şi asta îi creează multe complexe. Ăsta e Videanu.
Videanu care, de la adăpostul sutelor de milioane de euro "achiziţionate", simte nevoia de "a fi mai deştept decât toţi". El e "deştept" pentru că "se poate descurca" în condiţiile date, în timp ce proştii de noi nu reuşim.
De fapt, Videanu (ca de altfel toată clica asta sinistră condusă de Băsescu) a furat de la spitalul respectiv cele trei asistente care ar mai fi trebuit angajate, senzorii de fum, meseriaşii în renovări şi instalaţii de climatizare etc. Nu în mod direct. Aşa cum nici siniştrii băsescieni nu s-au dus să bage asistentele în buzunar şi să fugă cu ele. Însă cu fiecare leu cheltuit pe borduri, pe frunze-logo, pe scene de concerte, pe asfalt "stealth" şi pe alte cretinităţi, ei au adus mai aproape de împlinire dezastrul de la maternitate.
L-am auzit pe Băsescu când zicea că în sistemul de sănătate nu e subfinanţare ci risipă.
Păi cine o face, trai-ţi-ar neamu'? Pe ea, pe risipă. Nu slugile tale?
Acarul Păun va fi condamnat şi se va duce la puşcărie, mai mult ca sigur, acompaniat de răgetele "justiţiare" ale Pristanda-ilor: "Curat violare de domiţiliu, da' umflaţi-l!"
Pentru că "Păun" e sărac iar "Ghiţă", chiar dacă se întâmplă să nu aibă bani, îl cunoaşte pe cel care are.
"Eeeee! Ca tine, bobocule, mai rar cineva!"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Înaintea publicării, comentariul dumneavoastră trebuie aprobat.