Cât om mă socot, duc pe frunte toţi spinii,
Şi crucea mi-o port, ca şi când aş zbura,
Căci omul e om cât mai are opinii,
Aceasta-i opinia mea.

Adrian Păunescu

marți, 13 iulie 2010

Minţile mari gândesc la fel

Aşa sună un dicton celebru.
Asta înseamnă că marii gânditori "văd" la fel problemele, chiar dacă este posibil să aibă anumite divergenţe cu privire la soluţii.
Asta se poate extinde la afirmaţia că cei care gândesc văd la fel problemele, le identifică, le analizează, le înţeleg şi găsesc soluţii în conformitate cu fiinţa interioară a fiecăruia.
Din păcate, această maximă poate avea, după părerea mea, şi o continuare mai puţin fericită:
"Minţile mari gândesc la fel una cu alta, minţile reduse nu gândesc la fel nici cu ele însele".
Şi la asta asistăm în aceste zile la nivelul conducătorilor României.
După ce s-au dat peste cap să taie salarii şi pensii, văzând că nu le-a mers în totalitate, pensiile fiind declarate intangibile, guvernanţii în frunte cu Traian Băsescu au mărit TVA cu 5%. Ştiu că Băsescu "se dă" acum niznai, dar el cu guriţa lui a spus că dacă nu taie salariile ŞI pensiile, trebuie să crească taxele, aşa că poate să-şi bage "disidenţa" asta unde nu-l vede soarele, că eu nu-l cred.
Şi aici apare anomalia.
După ce, acum două săptămâni s-a mărit TVA-ul peste noapte, zilele aste se vorbeşte din ce în ce mai mult de reducerea acestuia, de "darea în jos, la loc" la 19%.
Asta dovedeşte, pe de o parte, dacă mai era nevoie, că toate aceste tăieri de venituri, măriri de taxe şi toate cretinităţile astea, nu au în spate nici măcar cinci secunde de reflecţie, nu mai vorbesc de studii de impact, strategii pe termen mediu şi lung, estimări de venituri şi cheltuieli, proiecţii socio-economice... VAX! Toate "măsurile" aste sunt luate parcă dimineaţa, imediat după trezire, cu capul greu şi tulbure de bere şi cu un gust pestilenţial în gură.
Pe de altă parte se conturează unele simtome de tulburare psihică. Nestatornicia, neputinţa de a concepe un plan pe mai mult de 5 minute, imposibilitatea de a duce o acţiune până la capăt, autocontrazicerea şi lipsa sentimentului responsabilităţii pentru ceea ce spui sau faci, sunt "semne" ale unor tulburări psihice şi psihologice destul de serioase.
Şi toate aceste "măsuri" nu sunt nocive pentru România numai prin ele însele, ci şi prin faptul că dau un semnal crunt de "interzis" oricărui investitor cu cel puţin un neuron, atât din România cât şi din străinătate. Pentru că orice companie din lumea asta, orice om de afaceri, vrea şi trebuie să îşi poate face un plan de afaceri, o predicţie cât mai reală şi exactă a finanţelor, a banilor pe care îi "bagă" şi îi "scoate" dintr-o investiţie.
Şi cine dracu' e nebun să vină chiar şi cu un euro într-o ţară în care taxele cu care termini anul fiscal nu mai seamănă deloc cu cele cu care l-ai început?
Cine e cretin să vină aici şi să plătească un TVA la începutul lunii, altul la jumătatea ei, iar la sfârşitul aceleiaşi luni să calculezi alt TVA?
Aş vrea să-l văd pe nebunul care "vine să facă biznis" în România. Presupunând, totuşi, că există un astfel de om pe paneta Pământ, ăla tre' să fie şi al dracului de convingător, pentru că nimeni, nicăieri, nu vine cu banii lui de acasă. Sunt companii, cu investitori, cu acţionari... P-ăia cum îi convinge să "bage bani" în România?
"Investiţi în România şi dacă nu aveţi ghinion, atunci sigur aveţi noroc."
Asta e ca în bancul cu constructorii de poduri:
"Pornim podul de pe amândouă malurile, dacă ne întâlnim la mijloc, bine, dacă nu, aveţi două poduri."
Păi, domnilor guvernanţi şi "monsiu prezidănt", într-o ţară nu ne jucăm cu taxele ca pe centură - "dezbracă-te să te..., îmbracă-te că nu te mai..."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Înaintea publicării, comentariul dumneavoastră trebuie aprobat.