Cât om mă socot, duc pe frunte toţi spinii,
Şi crucea mi-o port, ca şi când aş zbura,
Căci omul e om cât mai are opinii,
Aceasta-i opinia mea.

Adrian Păunescu

miercuri, 7 iulie 2010

Hai cu maneaua

Nici nu ştiu despre ce să scriu.
Despre inundaţii?
La Galaţi militarii, pompierii şi jandarmii ridicau dig de protecţie iar cocalarii se urcau cu curul pe el şi mâncau seminţe admirând viitura. Emblematic mi s-a părut un cretin care, deşi a încercat să se tireze, a fost "prins" de un reporter care l-a întrebat de ce nu pune si el mâna la ridicat digul. Răspuns: "Deci... pai... nu m-a invitat nimeni."
Despre Udrea?
În timp ce o parte din ţară e sub ape, ea se îmbracă în costum naţional şi se duce să-i pupe nişte primari mâna. Lăsând la o parte inundaţiile, ăştia nu se uită în oglindă când pleacă de acasă??!!
Despre Băsescu?
A afirmat că inundarea Galaţiului "ar fi o dovadă de neputinţă a autorităţilor". De ce? Ne mai trebuia încă una? Păi dacă e aşa... Galaţiul e condamnat. Dacă salvarea oraşului depinde de "potenţa autorităţilor", E PA!
Hai mai bine să vorbim despre bacalaureat.
Adică despre "viitorul ţării".
E sumbru rău.
Cu toate şpăgile, copiuţele, aranjamentele, "ciornele" cu subiecte, bacalaureatul de anul ăsta a fost un dezastru.
33% dintre elevi nu au "luat".
Iar din ăia 67% promovaţi, cred că mai mult de jumate dau acum acatiste la biserici.
Ăsta e nivelul.
Între Eminescu şi mess, între Eliade şi "feisbuc", între cultură şi "clabing", tinerii, "viitorul de mâine al ţării", au ales.
Îmi vine în minte un text pe care marele actor Nae Lăzărescu îl spunea prin anii '90 şi care cred că este de mare folos tinerilor din ziua de azi, pentru înţelegerea unei opere literare. Părerea mea este că toate "operele" ar trebui puse sub această formă ca să avem promovabilitate la "bac" 120%.
Deci, cu scuzele de rigoare pentru că nu îmi mai aduc aminte textul integral, iată o redare aproximativă dintr-un text magnific al maestrului Nae Lăzărescu:

"Scufiţa roşie

Sanchi, cică era odată o gagică mişto, de-i zicea Scufiţa Roşie. Şi, într-o zi, o cheamă mă-sa şi-i zice:
- Fă! Ia în coş nişte molan şi nişte potol şi du-te la bunică-ta de-i du nişte crăpelniţă că mierleşte puria.
Scufiţa luă coşul cu haleală şi plecă prin pădure.
La un moment dat îi apare în cale Lupul. Un gagiu cu facultate la Jilava. Avea o foame veche-n el şi era pus pe şucăr. Cum o gineşte pe gagică o ia cu vrăjeală:
- Bahto delo-delo! Caijas?
-Poftim? se dă naivă piranda.
..."

Parcă acuma sună mai bine. Nu-i aşa?
Ce spuneţi, dragi "adolescenţi"?
Dacă s-ar da la "bac" Guţă... Eeee... Ce mişto...

Mulţumesc maestrului Nae Lăzărescu pentru text, mulţumesc tinerilor pentru subiect, mulţumesc guvernanţilor pentru "sistemul de învăţământ".
Partea ce mai tristă e că analfabeţii de azi vor avea "succesuri" şi vor ajunge să ne conducă mâine. Pentru că, nu-i aşa, nu avem nevoie de filosofi, ci de chelneri şi tinichigii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Înaintea publicării, comentariul dumneavoastră trebuie aprobat.