Cât om mă socot, duc pe frunte toţi spinii,
Şi crucea mi-o port, ca şi când aş zbura,
Căci omul e om cât mai are opinii,
Aceasta-i opinia mea.

Adrian Păunescu

luni, 26 iulie 2010

Cât costă fotoliul de preşedinte?

"ART. 166^1
Acţiuni împotriva ordinii constituţionale
Întreprinderea oricărei acţiuni pentru schimbarea prin acţiuni ilegale şi prin violenţă a ordinii constituţionale sau a caracterului naţional, suveran, independent, unitar şi indivizibil al statului român se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi."

"Actiuni împotriva ordinii constitutionale
Art. 397. - (1) Actiunea armată întreprinsă în scopul schimbării ordinii
constitutionale ori al îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat se
pedepseste cu închisoarea de la 15 la 25 de ani si interzicerea exercitării unor drepturi.
(2) Întreprinderea de actiuni violente împotriva persoanelor sau bunurilor săvârsite
de mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constitutionale ori al
îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, dacă se pune în pericol
securitatea natională, se pedepseste cu închisoarea de la 10 la 20 de ani si
interzicerea exercitării unor drepturi."


Citatele de mai sus sunt preluate din Codul Penal al României, atât cel actual cât şi cel viitor, ce a fost aprobat de Parlament şi urmează a intra în vigoare.
Am început cu aceste citate deoarece acum câteva zile, în data de 23.07.2010, dacă nu mă înşel, domnul László Tőkés se exprima la un seminar al cetăţenilor români de naţionalitate maghiară, că "maghiarii ar trebui să iasă în stradă ca în Kosovo pentru a obţine autonomia".
Sincer, nu sunt nici ultranaţionalist, nici extremist de alt gen. Consider mai degrabă că toată mascarada asta făcută de reprezentanţii UDMR sau de alţi "lideri" maghiari, nu are nimic de-a face cu interesele reale ale comunităţii maghiare din România. Mai mult decât atât, Ungaria, care face tot felul de scenarii "cum să-şi aducă fiii la patria mumă", cred că ar fi într-o situaţie foarte delicată dacă un stat vecin "afectat" de măsurile Ungariei ar alege să dea posibilitatea etnicilor maghari să "se repatrieze", răscumpărându-le proprietăţile de pe teritoriul său la un preţ onorabil. Nu cred că Ungaria duce dorul a câteva milioane de şomeri veniţi din ţările vecine.
DAR...
Domnul László Tőkés este cetăţean român, reprezentant al ROMÂNIEI în Parlamentul European. Mai mult! Este vicepreşedintele acestui for. Din această poziţie nu prea ar trebui să iţi permiţi unele lucruri.
Dar, trecând peste asta, onorabilul László Tőkés se încadrează destul de bine în prevederile celor două articole citate de mine mai sus, şi ar trebui ca unele instituţii să se autosesizeze.
De ce nu o fac?
Pentru că, în ziua următoare celei în care domnul László Tőkés făcea aceste afirmaţii, a fost prezent la seminarul respectiv şi... EXACT... Traian Băsescu, întâmplător preşedinte al României şi tot întâmplător garant al Constituţiei care spune că România e STAT SUVERAN, UNITAR ŞI INDIVIZIBIL.
În virtutea acestor două "calităţi", cel care ocupă funcţia de Preşedinte al României a mulţumit domnului László Tőkés şi comunităţii maghiare pentru sprijinul acordat în alegerile prezidenţiale, făcându-se că uită sau că nu a auzit afirmaţiile ce îndemnau la război civil făcute deunăzi.
Nu contează dacă aceste afirmaţii sunt sau nu serioase. Nu contează dacă au sau nu au finalitate (părerea mea că nu).
Important este că Preşedintele României NU ARE VOIE să treacă cu vederea astfel de afirmaţii, chiar şi făcute în glumă.
Bine...
Asta în cazul în care nu "are ceva de mulţumit" celui care le-a făcut.
Că, vorba aia: "O mână spală pe alta, iar amândouă spală obrazul".
Şi la ce obraz fin are dom' Băsescu, şi curat, că doar a fost mare şef de legaţie comercială fără să aibă de-a face cu Securitatea, are nevoie de toate mâinile pe care le poate aduna. Indiferent cum.
Şi, revenind la întrebarea din titlu: "Cât costă fotoliul de preşedinte?".
IAC-ATÂTA!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Înaintea publicării, comentariul dumneavoastră trebuie aprobat.