Cât om mă socot, duc pe frunte toţi spinii,
Şi crucea mi-o port, ca şi când aş zbura,
Căci omul e om cât mai are opinii,
Aceasta-i opinia mea.

Adrian Păunescu

vineri, 9 iulie 2010

Ce nu înţelege Băsescu cu pensiile?

Cel care ocupă funcţia de preşedinte al României, respectiv Traian Băsescu, a dezvoltat o obsesie, în ultimul timp, faţă de pensii.
Începând de la "pensiile nesimţite" pe care se jura că le desfiinţează şi nu a făcut nimic, până la pensiile care nici măcar nu asigură subzistenţa, nimic nu scapă de obsesia sa.
A încercat să le taie cu 15%, acum încearcă să le impoziteze.
La tăiere cică i s-a opus Curtea Constituţională care a votat politic, acum cică "i se opune unii din guvern".
Cred că cel mai aprig opozant al lui Traian Băsescu ar trebui să fie legea.
Şi cum Domnia sa a declarat textual că "nu e jurist", îmi permit infatuarea de a îi explica domnului care ocupă funţia de preşedinte al României cum stă treaba cu pensiile:
Pensiile nu pot fi tăiate.
Asta e, pe lângă decizia CEDO, o chestie de bun simţ şi logică elementară.
Pensiile nu sunt un ajutor dat de stat, un AJUTOR SOCIAL, aşa cum mişeleşte încercau să acrediteze ideea reprezentanţii puterii.
Pensia reprezintă "bani albi pentru zile negre" pe care omul, din munca lui atunci când e în putere, îi pune deoparte pentru bătrâneţe.
Şi pentru că este cetăţean al unui stat şi are încredere în acel stat, îi dă acestuia în grijă banii săi să îi ţină şi să îi folosească, fără să-i ceară dobândă, şi să i-i returneze la bătrâneţe.
Deci, pensiile nu pot fi tăiate de către stat PENTRU CĂ NU SUNT BANII STATULUI. Sunt banii omului, ai pensionarului.
Pentru comparaţie putem lua situaţia în care cineva merge şi ia împrumut de la bancă. El nu poate sista sau diminua ulterior în mod unilateral plata ratelor pe motiv că nu mai are bani, deoarece ratele nu reprezintă "ajutor social" pe care el îl acordă băncii. Ratele sunt BANII BĂNCII aşa cum pensiile sunt BANII CETĂŢENILOR.
Contribuţia la fondul de pensii nu este nici măcar impozit ca să meargă la bugetul de stat şi să fie folosit după bunul plac al guvernanţilor. Contribuţia la fondul de pensii este un depozit, un mod de a "STRÂNGE BANII LA SALTEA".
D-aia nu poate fi tăiată pensia.
Pensiile nu pot fi impozitate.
Penreu că ele nu sunt venituri. Aşa cum am mai spus, pensia este o formă instituţionalizată de economisire pentru atunci când omul nu mai poate munci. Pensia este formată din o parte din banii câştigaţi de cetăţean de-a lungul vieţii active ŞI PENTRU CARE A PLĂTIT DEJA IMPOZIT.
Revenind la exemplul cu banca, banii pe care eu îi depun într-un cont bancar sunt deja impozitaţi. Atunci când scot bani din cont nu mi se percepe impozit pe venit. Singura "câtime" din depozitul bancar supusă regimului juridic al "venitului" este dobânda, deşi aici se poate discuta mult cu privire la faptul că, de fapt, dobânda nu este un beneficiu acordat mie de către bancă, ci este un "dividend" care îmi revine ca urmare a faptului că EU am permis BĂNCII să se folosească de banii mei.
Dar, revenind la subiect, STATUL NU PLĂTEŞTE DOBÂNDĂ la contribuţiile la fondul de pensii deşi se foloseşte de acei bani, deci nu poate impozita pensiile. Chiar şi motivaţia cretină că "şi banca opreşte comision" cade datorită faptului că între contribuabilul la fondul de pensii şi stat NU EXISTĂ un contract de împrumut ci unul de "dare în custodie", un fel de "cutie de valori", la care nu se plăteşte dobândă dar nici nu se percep comisioane.
D-aia nu poate fi impozitată pensia.

Acum aţi înţeles, dom' Băsescu, cum e cu pensiile?
Pensia e "banii de la saltea" ai bătrânilor.
Şi NIMENI nu poate tăia, impozita sau dispune în nici un fel de "salteaua" omului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Înaintea publicării, comentariul dumneavoastră trebuie aprobat.