Cât om mă socot, duc pe frunte toţi spinii,
Şi crucea mi-o port, ca şi când aş zbura,
Căci omul e om cât mai are opinii,
Aceasta-i opinia mea.

Adrian Păunescu

joi, 2 august 2012

Curtea Constituțională, între realitate și legalitate

Curtea Constituțională a României a decis, surprinzător, să amâne pronunțarea asupra referendumului din 29 Iulie, până pe 12 Septembrie.
Motivul?
CCR dorește verificarea listelor electorale permanente pentru a vedea dacă mai corespund realității, mai ales că Ministerul Administrației și Internelor, în cel mai pur stil mioritic, a declarat oficial că ”nu își asumă răspunderea pentru corectitudinea datelor”.
Între timp Antonescu rămâne interimar, iar băiatul cu tricou de polo bleu vorbește tot din curticica lui.
De fapt, după părerea mea, CCR nu a făcut altceva decât să își mai acorde un răgaz, să vadă ”încotro bate vântul”.
Din punct de vedere legal, decizia Curții era simplă. Legea referendumului vorbește clar despre NUMĂRUL PERSOANELOR ÎNSCRISE ÎN LISTELE ELECTORALE PERMANENTE. Nu spune nicăieri despre recensământ, despre evidențele CNAS...
Singurul fapt care se ia în considerare la validarea referendumului, conform nenorocitului ăluia de ”prag”, este numărul celor înscriși OFICIAL pe listele electorale permanente. Morți, răniți, plecați, interziși... Legea nu distinge.
Conform legii în vigoare, referendumul ESTE INVALIDAT.
Doar că onorabilii judecători ai CCR și-au dat seama că turnul de fildeș în care s-au închis se cam clatină. Nu poți să ignori o realitate de 7,5 milioane de oameni, chiar dacă, teoretic, nu ar avea dreptate.
Nu poți să le spui la 7,5 milioane de oameni: ”Sunteți niște imbecili! Marș acasă, proștilor”, chiar dacă acei oameni ar fi imbecili și proști.
Pentru că, până la urmă, ”vox populi, vox dei”.
Iar când ”populi” are o ”vox” de 7,5 milioane, se vede treaba că nici măcar ”dei”-lor CCR-ului nu le mai cade bine nectarul.
Așa că au amânat decizia o lună și ceva, să se mai calmeze spiritele.
În Septembrie încep școlile, oamenii o să fie ocupați cu ”caiete și ghiozdan pentru ăla micu'” și nu o să mai dea importanță la ce s-a întâmplat ”acum o lună și jumate”.
Până atunci se ”reactualizează” și listele electorale...
Iar dacă oamenii nu vor uita iar numerele nu vor fi în favoarea lor, judecătorii Curții Constituționale au ”ieșirea de urgență” a art. 2 din Constituția României: 
”Suveranitatea națională aparține poporului român care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice, corecte, precum și prin referendum.
Nici un grup și nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.”
Adică, dacă ”vox populi” va fi la fel de puternică și de vehementă și pe 12 Septembrie, ”Zeus” va avea o mare problemă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Înaintea publicării, comentariul dumneavoastră trebuie aprobat.