Cât om mă socot, duc pe frunte toţi spinii,
Şi crucea mi-o port, ca şi când aş zbura,
Căci omul e om cât mai are opinii,
Aceasta-i opinia mea.

Adrian Păunescu

vineri, 18 mai 2012

Taxa pe fast-food

Am văzut mai deunăzi la TV că noul ministru de la ”sănătate” ar cam vrea să bage o taxă suplimentară pentru produsele ”fast-food” și pentru berea cu alcool.
Melteanul din mine s-a trezit instantaneu și a început a striga: ”Băăă! Cu șaorma mai treacă-meargă, da' cu berea ce-ai, frate!”
Pe urmă melteanul a adormit, răpus de o butelcă pântecoasă de vin de paie și s-a trezit analistul.
Măsura asta, luată în abstract, nu e rea.
Descurajarea, prin preț, a consumului de produse alimentare de tip ”fast-food” e de natură a conduce, pe termen mediu și lung, la creșterea nivelului de sănătate al populației. Plus că, în majoritatea cazurilor, calitatea ingredientelor este, în cel mai bun caz, îndoielnică.
De cele mai multe ori, în produsele de acest gen se găsește carne căreia cu greu îi putem identifica proveniența și este aproape imposibil, din postura de consumator, să ne dăm seama de data sau modul în care animalul de la care provine a sucombat. Mai adăugăm niște legume semifermentate, niște sosuri ținute, de obicei, la temperaturi tropicale... Pe urmă ne mirăm că stăm cu perfuzii la spital.
Nici cu berea nu e altfel. E inundată România de PET-uri cu bere spumoasă, care de care mai cu malțuri și hameiuri și ape de la munți, însă majoritatea costă mai puțin decât aceeași cantitate de apă plată.
Ori, cel puțin teoretic, în bere se mai bagă și altceva în afară de apă, e un proces tehnologic...
Cea mai elementară logică ar trebui să ne spună că o sticlă de bere nu poate fi mai ieftină decât aceeași cantitate de apă. Dar de multe ori este.
Și atunci... mai subțire cu malțul și hameiul.
Pe de altă parte, ministrul sănătății face aceeași greșeală ca și guvernele anterioare de tristă amintire. Adică vrea ”să facă bine” românilor cu forța, fără să înțeleagă un lucru simplu: majoritatea românilor, cel puțin din cei pe care îi cunosc eu, NU AU BANI să își permită o alimentație cât de cât sănătoasă.
Pentru că alternativa la ”fast-food” și la produsele pline de ”E”-uri este atât de scumpă încât este, practic, interzisă românului de rând.
Alternativa la șaorma de la taraba din colț ar fi ori ”masa la restaurant”, ori ”masa acasă”, în ambele cazuri cu ingrediente de calitate, cu legume, fructe, pește...
Cam greu.
Foarte puțini oameni pe care îi cunosc își permit să meargă la un restaurant mai mult de o dată pe lună (majoritatea, în care mă includ, nici măcar atât, dar poate nu ”mă învârt” în cercurile potrivite). Majoritatea ”servesc masa” la domiciliu și își fac cumpărăturile de la supermarket. Produsele ieftine sunt la mare căutare, deoarece, culmea, salariul ăla minuscul trebuie să ajungă toată luna și să acopere și rate, facturi și alte angarale.
La fel și cu berea. Cred că oricine ar vrea să organizeze o petrecere la care să se bea numai băuturi fine și vin franțuzesc vechi. Din păcate, același salariu obligă pe majoritatea românilor să își serbeze evenimentele din familie cu... bere la PET.
De aceea cred că, deși bună în abstract, în viața reală această măsură, dacă se va aplica, nu va face decât să crească prețul unor produse alimentare care constituie, din păcate, singura hrană pe care și-o mai permite românul de rând.
Și nici măcar nu consider această taxă foarte eficientă.
Probabil că se va aplica doar pentru alimentele ”fast-food” ca produse finite. Adică pentru hamburger, nu și pentru chifle sau chiftele, pentru că astea se găsesc și la supermarket sau restaurant.
Și atunci nu văd ce i-ar împiedica pe comercianți să își transforme tarabele în ”autoserviri” în care se vând, ”separat”, chifle, chiftele, lipii, bucățele de carne friptă, salată de varză, cartofi prăjiți etc.
Ce vină are comerciantul că ”măria sa cumpărătorul” ia toate astea și le ”asamblează” într-un hamburger sau într-o șaorma?...
E o măsură la fel de ”eficientă” ca aceea cu scumpirea în draci a țigărilor. Nu a scăzut consumul. A crescut doar contrabanda și evaziunea fiscală.
Cred că onor guvernul, dacă tot vrea ca românii să mănânce mai sănătos, ar trebui să umble la prețul benzinei, motorinei, gazelor și curentului electric și să îi ia la întrebări pe importatorii care cumpără un kilogram de roșii de la bulgari cu un leu și îl vând în România cu 10.
Măsurile astea ar duce la o scădere a prețului alimentelor destul cât să permită românilor să se gândească singuri la trecerea la un regim alimentar echilibrat și sănătos.
Dar i-ar ”faulta” pe ”băieții deștepți”...
Asta e...
Sper doar ca noul guvern și guvernul care va urma și toate guvernele de acum încolo, să nu mai considere că știu ce e mai bine pentru mine și să nu mai încerce să îmi facă bine cu forța.
Eu încă mai am speranță.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Înaintea publicării, comentariul dumneavoastră trebuie aprobat.