Cât om mă socot, duc pe frunte toţi spinii,
Şi crucea mi-o port, ca şi când aş zbura,
Căci omul e om cât mai are opinii,
Aceasta-i opinia mea.

Adrian Păunescu

luni, 22 septembrie 2014

De ce acum?

De doua zile vad la toate televiziunile, dezbatute si in dunga, declaratiile turcescului prin care acesta se autoenunta, cu acte si documente doveditoare, ca fiind ofiter acoperit.
Las la o parte "senzationalul" subiectului si nu "pun botul" la stire deoarece, bolnav de neincredere cum ma aflu, "raspunsul" turcescului e de natura sa imi nasca in minte cateva intrebari.
1. In primul rand, al carui serviciu de informatii este angajat personajul?
Pentru ca nu este nici un secret ca turcescul era colonel al armatei romane. Stirea e publica de cativa ani iar baiatul a jucat niznai spunand ca nu stie nimic.
Si daca imi aduc bine aminte, acum cativa ani a mai fost deconspirat un ofiter SRI acoperit, infiltrat in redactia Jurnalului National, asa ca nu era mare jmecherie ca mai exista si altii.
Deci cine il platea?
E foarte important. Pentru ca in functie de "angajator" putem intelege de unde veneau si incotro se indreptau actiunile acestui "formator de opinie".
2. Cand a inceput si cand s-a incheiat (daca s-a incheiat) raportul de serviciu intre turcesc si serviciul de informatii?
Era ofiter acoperit cand a intrat in mass-media sau a fost racolat ulterior? A fost "scos la pensie" mai demult, sau raporturile de serviciu au incetat odata cu autodeconspirarea? (desi el spune ca "a fost", lasand sa se inteleaga ca acum nu mai este)
Si asta e foarte important, deoarece ofiterii acoperiti, atata timp cat sunt angajati ai unui serviciu de informatii, nu se pot folosi de banii obtinuti din job-ul care le ofera acoperirea. Ei TREBUIE SA PREDEA sumele obtinute din job-ul "civil", iar serviciul de informatii le asigura tot ce le trebuie pentru a nu-si pune in pericol acoperirea.
Cum turcescul a castigat din presa, oficial, foarte multi bani (daca nu ma insel, cand era la Vantu, a luat peste un milion de euro), trebuie vazut care serviciu de informatii "si-a rotunjit veniturile".
3. In conditiile in care, in ultimii 10 ani, presa a fost inclusa printre amenintarile la adresa sigurantei nationale, care a fost misiunea colonelului?
Daca misiunea era de a proteja presa de "atacuri mediatice" din partea "agenturilor straine", e o misiune onorabila, in slujba patriei dar, dupa parerea mea, soldata cu un esec groaznic.
Dar daca misiunea era dezinformarea prin presa si "terfelirea" unor indezirabili...
Pentru ca, sa nu uitam, in emisiunea turcescului a fost "facut praf" un procuror care investiga famiglia basescului.
Si tot spre neuitare ar fi si faptul ca turcescul a moderat "confruntarile" candidatilor la functia de Presedinte al Romaniei la alegerile din 2009...
Deci, nu e bine, domnu' colonel! Nu e bine!
4. De ce acum?
Nu cred in "chinul interior" si "povara minciunii" invocate de turcesc pe post de motive pentru autodeconspirare.
Nu cred!
La nivelul asta, in serviciile de informatii, cand ai fost ani de zile (poate zeci de ani) sub acoperire, nu exista mustrari de constiinta. Garantat.
"Viata" sub acoperire e mult prea dura si riscanta pentru ca vreun serviciu de informatii sa isi permita sa aiba chiar si un informator, daramite un ofiter, caruia "sa-i tremure vocea".
De ce l-au apucat insomniile pe turcesc tocmai in preajma campaniei electorale pentru prezidentiale si dupa ce basescul a zis ca stie el un candidat care a fost ofiter acoperit?
Trebuie sa fie obisnuita populatia cu "ofiterii acoperiti" pentru ca, in momentul in care basescul spune un nume, oamenii sa zica: "E adevarat, ca si turcescul a fost."?
Sau trebuie "justificata" declaratia basescului pe motiv ca: "N-ati vazut, ba, ca astia sunt bagati peste tot? Hai sa-i dam in gat pe toti, 'rar mama lor...!"?
Iar in conditiile astea, turcescul nu "a fost" ci ESTE ofiter activ, iar "autodeconspirarea" este o misiune.
In limbaj tehnic, astfel de misiuni se numesc "sinucigase", atunci cand un agent isi dezvaluie sau lasa sa-i fie dezvaluita adevarata identitate pentru a proteja interese superioare misiunii pe care o avusese pana la acel moment.
Si care ar fi acele interese superioare?
Hmmmm!
Prea multe intrebari ca sa cred ca autodeconspirarea turcescului e doar o simpla autodeconspirare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Înaintea publicării, comentariul dumneavoastră trebuie aprobat.