Cât om mă socot, duc pe frunte toţi spinii,
Şi crucea mi-o port, ca şi când aş zbura,
Căci omul e om cât mai are opinii,
Aceasta-i opinia mea.

Adrian Păunescu

duminică, 21 septembrie 2014

555 de ani de Bucuresti - din spatele scenei

Ieri, 20.09.2014, un spectacol grandios a celebrat 555 de ani de atestare documentra a Bucurestiului.
A fost... incredibil. Si nu doar la modul "in Romania nu s-a mai facut asa ceva". Sunt sigur ca putine spectacole organizate in lume ar putea fi catalogate drept "mai tari" decat ce s-a intamplat aseara in fata Palatului Parlamentului, transformat intr-un imens ecran de proiectii 3D.
Dar nu vreau sa comentez spectacolul, ci unele aspecte din spatele scenei.
Din spatele scenei la propriu, pentru ca, incepand din spatele scenei amplasate in fata Palatului Parlamentului si pana in Piata Unirii, se "intind" niste fantani arteziene construite de comunisti si refacute si repornite anul asta cu tehnologie de secol 21.
Fantanile sunt, prin ele insele, un spectacol frumos. LED-urile si lampile montate in fantani lumineaza si coloreaza jeturile de apa, iar cu ocazia spectacolului de aseara au fost montate pe tot tronsonul boxe audio disimulate pentru a se incadra in decor. Au fost puse flori, gazon, braduti... Ce mai...! Frumusete mare, mon cher!
Doar ca, in timp ce pe scena cantau cantaciosii si lumea se dixtra uitandu-se la filme proiectate pe "Casa Poporului", in spatele scenei, pe tot traseul fantanicilor, navalira popoarele migratoare.
Mii de barbari, veniti probabil din Sahara, sau ceva, au dat buzna sa vazara apa si iarba si florile si copaceii.
Am presupus ca erau din Sahara (desi o ardeau bucuresteni), pentru ca, desi multi erau la varste respectabile, in mod evident nu mai vazusera NICIODATA apa, iarba, flori, boxe audio...
Cred ca nici un beduin insetat (tot respectul pentru acest popor), nu ar fi fost mai agresiv in demersul sau de a calca pe iarba si de a ajunge cat mai aproape de sursele de apa.
Cui sa explici ca nu e normal sa te urci calare pe fantana arteziana, ca, daca mii de oameni calca in picioare si iau ca "amintire" bucati dintr-un gazon pus cu o zi inainte, gazonul se duce dracului, ca ghivecele cu flori si cu braduti sunt puse ca sa stea acolo, nu ca sa fie luate acasa de doritorii beti manga, ca boxele audio disimulate in pietre fac parte din sistemul audio al evenimentului si nu au fost gandite ca piedestal pentru "selfie"...
Nici o sansa...
Barbarul de Bucuresti este agresiv in demersul sau de a se da ciumeg pe Facebook cu pozele facute la paranghelie.
"Ce, ba?! E banii mei!"
Corect! E banii tai.
Dar nu e normal ca, daca tot E banii tai, sa iti protejezi "investitia" si sa o faci sa dureze cat mai mult?
"Ba, comunistilor! Io am fost pan' toate tarile si voi nu ma lasati pa fantani?"
Pai daca esti asa "umblat", de ce nu ramasesi acolo, tata? Ca oricum nu cred ca te-ai dus tu in Italia sa te cocoti pe Fontana di Trevi ca sa iti faci poze.
Si daca tot esti asa "imbibat" de civilizatia occidentala, nu vrei tu sa nu mai lasi in urma ta coji de seminte, ambalaje de biscuiti si PET-uri de suc?
Pentru ca civilizatii barbari bucuresteano-saharieni au lasat in urma un mic dezastru.
Norocul meu ca, fiind "de la tara" (a se intelege ca nu am "buletin" de Bucuresti) am mai vazut si eu cateva fire de iarba si un pahar cu apa in viata mea.
Si daca m-am inselat, iar aia nu erau barbari, ci reprezentau "crema" civilizatie bucurestene... raman necivilizat pe viata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Înaintea publicării, comentariul dumneavoastră trebuie aprobat.