Cât om mă socot, duc pe frunte toţi spinii,
Şi crucea mi-o port, ca şi când aş zbura,
Căci omul e om cât mai are opinii,
Aceasta-i opinia mea.

Adrian Păunescu

vineri, 10 iunie 2011

Când 1% e prea mult

Acum o zi sau două, ministrul de interne, Igaş, ieşea de la o comisie parlamentară unde explicase, sunt convins, pe larg şi în detaliu, cum concedierea câtorva mii de poliţişti, jandarmi şi pompieri o să ne crească nouă siguranţa pe stradă.
Deşi a fost înterbat de reporterii care îl aşteptau ce părere are despre protestele poliţiştilor, ministrul a răspuns evaziv, lăsând impresia că nu se ocupă de "fleacuri" şi motivând că se grăbeşte să plece la nuş' ce întâlnire internaţională unde, citez: "şansele României de a intra în Schengen (nu ŞENGĂN) până la sfârşitul anului sunt de 99%".
E adevărat că nu îmi amintesc dacă dom' ministru a zis şi care an, dar nu mai contează.
Cert este că s-a întors de la acea întâlnire precum câinele de la injecţie, adicătelea cu codiţa între picioare, cu capul plecat şi ochii umezi.
Pentru că, ce să vezi?
Mai marii europii ne-a zisără "pas" şi de data asta, poate la anu'.
Acuma... Orice om cu un neuron funcţional înţelege de ce dracu' ne-ar lua ăia pe lângă ei în Schengen (nu ŞENGĂN). Pentru a avea un câine de pază la "gardul" UE, câine care să latre şi să muşte intruşii, iar ei, occidentali, să şadă la un ceai liniştiţi.
Ori, când tu, la tine în ţară, dai afară poliţişti, jandarmi, pompieri şi poliţişti de frontieră (pe ei îi uitasem), "câinele" pe care contau "ieuropenii" nu prea mai are vlagă nici să fugărească pisici, darămite să se ia la bătaie "parte în parte" cu "invadatorul". Plus că tu dai cam multe cetăţenii "fraţilor" de peste Prut (unii merită, alţii sunt racheţi pur sânge) şi nici problemele cu crima organizată de la tine din ţară nu dai semne că ai putea să le rezolvi. Iar clanurile care acum se ocupă cu trafic de prostituate spre vest, odată cu intrarea în Schengen (nu ŞENGĂN), se pot reprofila rapid pe trafic de imigranţi, profitând de degringolada din rândul forţelor de ordine şi de faptul că, odată intrat în România, cel puţin teoretic, până în Marea Britanie nu te mai întreabă nimeni nimic.
Toate argumentele expuse de mine mai sus, şi altele, multe, constituiau, în opinia ministrului Igaş, "un mizilic" de 1%, restul de 99% fiind reprezentat de "argumente solide privind modernizarea României şi progresele obţinute în domeniul reformării statului, a eficientizării instituţiilor şi consolidării statului de drept, precum şi în ceea ce priveşte securizarea până la etanşeizare a frontierelor, bla, bla, bla..."
Numa' că dom' ministru a uitat un vechi proverb românesc: "buturuga mică răstoarnă carul mare".
Nu mă bucur că nu intrăm în Schengen (nu ŞENGĂN) şi ştiu că nici "buturuga" nu e atât de mică pe cât o vrea Igaş, şi nici "carul" atât de bine încleiat încât să reziste la orice.
Remarc doar faptul că autorităţile ne mint cu neruşinare şi că, uneori, 1% e prea mult.

2 comentarii:

  1. Pentru mine reducerea numarului politistilor ca de altfel si ineficienta intregului aparat au o logica.
    Am circulat prin tari civilizate din europa dar nicaieri nu am vazut atitea firme de protectie si paza ca la noi inarmate pina in dinti si prezente in mod ostentativ in masini semiblindate
    in toate intersectiile importante sau pe marile bulevarde.
    De fapt nu le-am vazut de loc ,poate nici nu exista.
    Am vazut in schimb niste ;dulapuri;de carabinieri
    pe linga care la 1,85m si 110kg ale mele ma simteam in inferioritate.
    Am vazut agenti care rasar de nicaieri pe motociclete si te intreaba daca ai vre-o problema.Daca ai gresit la ei nu exista negocieri.
    Eu cred ca in mod voit politia noastra este condusa intr-o directie gresita pentru a legitima
    existenta acelor firme de protectie si paza ai caror actionari se afla probabil in structurile de conducere aleM.I.
    Pai cine ar mai apela la serviciile acestor firme
    daca politia ar actiona preventiv si nu reactiv
    cum declara un anume purtator de cuvint?

    RăspundețiȘtergere
  2. E o variantă de lucru.
    Merită urmărită şi aprofundată.
    Mulţumesc.

    RăspundețiȘtergere

Înaintea publicării, comentariul dumneavoastră trebuie aprobat.