Cât om mă socot, duc pe frunte toţi spinii,
Şi crucea mi-o port, ca şi când aş zbura,
Căci omul e om cât mai are opinii,
Aceasta-i opinia mea.

Adrian Păunescu

duminică, 31 august 2014

Din Rusia cu dragoste

Uniunea Europeana pregateste noi sanctiuni economice impotriva Rusiei, urmare a "tensiunilor" din Ucraina.
Termenul diplomatic de "tensiuni" denumeste, de fapt, un razboi in toata regula, cu perspectie clare de extindere si radicalizare.
De fapt "batrana europa" incearca sa dreaga busuiocul si sa adoarma un monstru pe care ea insasi l-a lasat sa creasca si chiar l-a "hranit", incercand sa-l transforme intr-un "gurmand" care sa inghita cat mai multe produse occidentale.
Din pacate, UE a dat gres, neluand in considerare potentialul agresiv al Rusiei, mai ales cand este condusa de un om care nu are, practic, nici un scrupul si nici o emotie.
UE a crezut, probabil, ca Vladimir Putin va fi sau va deveni o marioneta accidentala, asa cum a fost predecesorul sau, Boris Eltin.
Mare greseala.
De fapt, "marile puteri occidentale" nu sunt la prima greseala fatala, in care au "crescut", din ignoranta si interes economic, monstrii.
Situatia din ultimii ani a Rusiei seamana izbitor cu situatia Germaniei interbelice.
Aceeasi tara ingenunchiata, aceasi criza economica evastatoare, acelasi conducator "providential" de factura nationalist-extremista, aceeasi "ridicare" prin forte proprii urmata de aceeasi ignorare a oricaror principii diplomatice si de drept international.
Si toate astea au fost grevate pe o nepasare criminala a marilor puteri, care s-au facut ca nu vad pericolul de dragul unor interese cat se poate de pecuniare.
Degeaba se agita acum Germania. Dependenta de gazul rusesc fara de care neamtul de rand ar trebui sa renunte la wurst-ul de zi cu zi, nu ii va permite niciodata sa actioneze decisiv.
Si Frata mimeaza indignarea, fiind mult mai preocupata de banii pe care ii poate obtine de la Rusia pe tehnica militara decat de viata unor cetateni ucrainieni.
De fapt, prinse in crizele economice interne si in jocurile de putere regionale, nici una dintre "marile puteri", incluzand aici si SUA, nu se arata prea interesate de conflictul din Ucraina.
Daca nici macar doborarea unui avion civil, soldat cu moartea a sute de oameni si impiedicarea cu dispret a unei anchete internationale, nu a "miscat" cancelariile occidentale, nu stiu ce ar mai putea sa ii sensibilizeze pe "civilizatii" care isi beau ceaiul si isi fumeaza trabucul "oripilati" de stirile prezentate la televizor.
Din pacate, in momentul in care Rusia va decide ca vrea granita la oceanul Atlantic, aceleasi mari puteri vor constata "surprinse" ca tancurile rusesti nu sunt atat de departe pe cat credeau, iar bocancul rusesc calca la fel de bine asfaltul perfect al autostrazilor occidentale ca si drumurile prafuite din zona rurala a Ucrainei.
Cine nu cunoaste istoria, e condamnat sa o repete.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Înaintea publicării, comentariul dumneavoastră trebuie aprobat.