Cât om mă socot, duc pe frunte toţi spinii,
Şi crucea mi-o port, ca şi când aş zbura,
Căci omul e om cât mai are opinii,
Aceasta-i opinia mea.

Adrian Păunescu

vineri, 21 septembrie 2012

De ce se toarnă gaz pe focul musulman?

În ultimele săptămâni am asistat în Orientul Mijlociu la o explozie de violențe antioccidentale (în general) și antiamericane (în special).
Motivul este, în aparență, pueril: apariția pe Internet a unui filmuleț realizat de ”neica nimeni”, film în care ”se făcea bășcălie” la adresa Profetului Mahomed.
De asemenea, acum câteva zile, o revistă franceză a publicat câteva caricaturi pe aceeași temă, iar ministrul de interne francez (același care făcea declarații naziste la adresa imigranților români și bulgari) a zis că e ”libertate de exprimare”.
OK! Este libertate de exprimare!
Dar trebuie să fii ori cretin, ori ticălos ca să nu înțelegi că, în lumea arabă, ”glumițele” pe teme religioase sunt tabu.
E bine și cu ”libertatea de exprimare”, dar nu mi se pare ”sănătos” să oferi noi motive de ură și violență acolo unde, și așa, există în mod aproape tradițional ură și violență antioccidentală și antiamericană.
Chestiile astea, combinate cu convingerea mea că, de fapt, ”libertatea de exprimare” este în realitate doar o iluzie, mă fac să cred într-un plan bine pus la punct de ”băgare a bățului prin gard”-ul musulman pentru ca, după ce se lasă cu niscaiva morți și ceva distrugeri, să avem motiv și sprijin din partea propriilor cetățeni ca să ”reinstaurăm libertatea, democrația și statul de drept” în lumea arabă.
E de la sine înțeles că imensele rezerve de petrol și prețul în continuă creștere al acestuia, nu au nimic de-a face și nu interesează. Importantă e ”eliberarea poporului de sub dictatură” sau ceva...
Sincer, nu sunt adeptul teoriilor privind ”conspirațiile mondiale”, însă în acest caz nu pot să nu remarc faptul că, aparent fără nici o legătură, SUA, Franța și alte țări occidentale cunoscute pentru ”apucăturile” de ”jandarmi mondiali”, protejează și chiar promovează anumite acte care sunt, în mod evident, jigniri grave la adresa religiei unor oameni.
”Libertatea de exprimare” nu cred că ar mai fi atât de absolută dacă, de exemplu, aș spune că... Georgică Uașingtonu, primul prezident al ”statelor”, era un criminal scelerat care a exterminat populații întregi de amerindieni. Sau că Ludovicu ”Rege Soare” era doar un nespălat (la propriu, că nu descoperise apa caldă) care suferea de grandomanie, construind palate în timp ce poporul murea de foame (cam ca Ceaușescu al nostru).
Ei??!!
Cred că se cam termină ”libertatea de exprimare”...
”Aprinderea” lumii musulmane cu astfel de subiecte (atât de evident circumscrise unui plan comun cu semnătura ”serviciilor”), combinată mai nou și cu ”arătatul colților” dintre China și Japonia, mă fac să cred că vom trăi ”evenimente interesante” în timpul vieții noastre.
Doar... să nu fie ultimele.

4 comentarii:

  1. "Toleranţa" musulmană se manifestă numai într-un sens. Toată lumea este obligată să respecte islamul, în vreme ce islamul nu datorează respect nimănui. Dornic să se dovedeasă tolerant, Papa a autorizat- a încurajat, chiar- construirea unei moschei la Roma, oraşul în care este îngropat Sfântul Petru. Însă nimeni nu ar îndrăzni să propună construirea unei biserici la Mecca, ori în vreun loc din Arabia Saudită, de teamă să nu profaneze pământul sfânt al lui Mahomed."

    Jean Francois REVEL, "Obsesia antiamericană", Humanitas, 2004, p. 106


    p.s. E criminal sa vrei sa postezi un comment aici. Sistemul de verificare este imposibil.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Islamul este o religie tolerantă. Să nu uităm că pe vremea Imperiului Otoman, la Istambul a funcționat nestingherită Mitropolia Constantinopolului.
      Extremismul nu e bun din nici o parte. Nici provocările.

      Ștergere
  2. Musulmanii nu jignesc credinta crestina. Nu ei au venit peste noi cu misionari ci noi ne-am dus peste ei. Francezii au avut nevoie de forta de munca ieftina si le-au permis accesul in Franta... Ar fi multe de spus...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu există nici o religie care jignește o altă religie.
      Sunt doar oameni care jignesc alți oameni.

      Ștergere

Înaintea publicării, comentariul dumneavoastră trebuie aprobat.