Cât om mă socot, duc pe frunte toţi spinii,
Şi crucea mi-o port, ca şi când aş zbura,
Căci omul e om cât mai are opinii,
Aceasta-i opinia mea.

Adrian Păunescu

luni, 24 septembrie 2012

”Combinatul poporului”

Săptămâna trecută, viața publică din România era ”zguduită” de o știre ”bombă”: justițiarul poporului, realizator și patron la televiziunea poporului și conducând Rolls Royce-ul poporului, tocmai cumpărase ”combinatul chimical” Oltchim, bineînțeles, în numele poporului.
Toate televiziunile au preluat din zbor subiectul și l-au analizat și în dungă, să vazără cine se ascunde în spatele lu' domnu' Dan.
Iar domnu' Dan s-a umflat în pene așa cum știe el mai bine, să arate românilor aureola care-i împodobește creștetul.
Doar că, din punctul meu de vedere, vânzarea Oltchim către Dan Diaconescu a fost o mare țeapă.
În primul rând, cred că DD nu se aștepta și nici nu dorea să câștige licitația. Pe el îl ”coafa” ma bine să piardă, ca apoi să-i înjure la televizor pe ”ciocoi”.
Numai că a câștigat...
Și brusc, s-a trezit în brațe cu un combinat imens, într-un domeniu despre care nu are nici cea mai vagă idee (începând de la materii prime și până la piața de desfacere), cu câteva mii de oameni care-i bat la ușă să le dea salarii și cu câteva sute de milioane de euro datorii la furnizori.
Așa că domnu' Dan a cotit-o ca la Ploiești, deși el e din Caracal.
Astăzi, la ieșirea de la Ministerul Economiei, DD se plângea că nu poate să semneze contractul și să plătească ăia 40 și ceva de milioane de euro deoarece acesta, contractul, are articole, file și anexe lipsă și că trebuie renegociat.
Pentru cei care nu știu cu ce se mănâncă fenomenul, explicația poate părea veridică. Doar că sunt câteva mici comentarii de făcut:
Contractul pe care DD trebuia să-l semneze astăzi fusese atașat la caietul de sarcini după care s-a făcut licitația. În consecință, DD și ”echipa sa” au avut timp să-l studieze în amănunt înainte de licitație, iar ”neregulile” trebuiau semnalate din timp.
DD a declarat despre contractul Ministerului că ”e ca pentru o garsonieră” și că ”el și avocații săi au făcut un contract de 1000 de pagini”.
Lăsând la o parte treaba cu garsoniera, la care sunt sigur că se pricepe, emițând ani de zile dintr-una, DD se face că nu înțelege (de fapt, dezinformează și minte), faptul că, în momentul în care te-ai înscris la licitație, ai fost de acord CU TOT caietul de sarcini, adică și cu contractul, care este de forma ”take it or leave it”, adică accepți condițiile sau nu.
În general, contractele de acest gen nu se negociază dintr-un motiv foarte simplu: cel care vinde prin licitație stabilește condițiile, iar cumpărătorii potențiali le acceptă și se înscriu, sau nu le acceptă și stau acasă.
Nu Ministerul l-a rugat pe domnu' Dan să cumpere Oltchim-ul, situație în care DD putea negocia orice; ci ”realizatorul poporului” s-a înscris benevol la licitație, așa că a acceptat condițiile.
Oricum, cred că DD caută acum cu disperare o cale de ieșire din situația asta, ca să nu rămână și cu banii dați (dacă-i are) și cu combinatul în faliment, și cu partidul de râpă (dacă concediază oameni sau închide Oltchim-ul, s-a dus dracului PPDD-ul).
Iar ideea că ”eu am cumpărat în numele poporului și voi vinde acțiunile către popor” mi se pare halucinantă. Mi-l și imaginez pe badea Gheorghe (de altfel, telespectator fidel al ”justițiarului”) așteptându-și cu sufletul la gură pensia de CAP-ist de 5 lei ca să dea fuga la Bursă și să cumpere acțiuni Oltchim.
Așa că eu aștept cu maxim interes ca DD să iasă și să anunțe că renunță la cumpărarea Oltchim deoarece... ciocoii i-au pus bețe în roate ca să nu poată să cumpere el pentru popor și ca să vândă avuția națională la străinii care să ne facă sclavi în țara noastră și să se îmbogățească pe spinarea noastră și noi să rămânem săraci.
Teză corectă, de altfel, dar nu de la... ”ELODIU”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Înaintea publicării, comentariul dumneavoastră trebuie aprobat.