Cât om mă socot, duc pe frunte toţi spinii,
Şi crucea mi-o port, ca şi când aş zbura,
Căci omul e om cât mai are opinii,
Aceasta-i opinia mea.

Adrian Păunescu

vineri, 17 februarie 2012

Ţara arde şi ungureanu, mihai răzvan ungureanu, se piaptănă

În timp ce sute de mii de români se luptă cu nămeţii gândindu-se cu groază că miile de tone de zăpadă se vor transforma, implacabil, în mii de tone de apă măturând totul în cale, "tânărul cărturar" instalat la Palatul Victoria se preocupă intens de "reformarea" statului şi de "eficientizarea" instituţiilor.
Şi, "oripilat" de programul "de gravide" al bugetarilor, a decretat că gata cu huzureala, gata cu frecatul mentei, toată lumea munceşte de la 8 la 16, de luni până vineri.
Ştiu că unii se bucură, pentru că ei îi consideră pe bugetari nişte paraziţi care "sug sângele poporului" şi care nu fac nimic toată ziua dar iau salarii babane.
Nu contest că, în unele cazuri strict particulare, chiar aşa stă treaba, dar de aici până la a generaliza... e cale lungă.
Uniformizarea asta de program de lucru mi se pare de o imbecilitate crâncenă din mai multe puncte de vedere:
1. Indiferent că au program 8-16, 9-17 sau cum vreţi dumneavoastră, ăia care frecau ţiparul până acum se vor ocupa şi în continuare cu aceleaşi activităţi. Cine crede că doar schimbarea programului produce eficienţă, în opinia mea, se îmbată cu apă rece. Pe ăla/aia care e pus/ă în funcţie de tăticu', de unchiu' sau de "pisi", îl/o doare la başcheţi de program.
2. "Măsura" nu are în spate o analiză temeinică a oportunităţii şi eficienţei. Cred asta pentru că a fost luată prea "instantaneu" după instalarea ungureanului şi nici nu "a răsuflat" să fi existat niscaiva consultări, discuţii, negocieri cu privire la acest lucru. Din această cauză, eu personal, cred că "uniformizarea programului" va produce haos şi nemulţumire în rândul cetăţenilor.
Ştiu că motivarea oficială este "eficientizarea comunicării între instituţii", dar, sincer, pe mine cetăţean nu mă interesează acest lucru.
Instituţiile pot comunica (de fapt, ar fi ideal să comunice) în permanenţă, 24/7.
Pe mine mă interesează, de exemplu, ca eu, cetăţean, angajat la ferma de capre negre cu două coarne din comuna Cocârţu', care muncesc de la 8 la 16 şi uneori peste, să pot merge la... primărie, de exemplu să îmi iau o adeverinţă că nu deţin cârcâiaci, după orele mele de program. Pentru că, muncind "la patron", e mai greu cu învoirile.
Acuma nu se mai poate, pentru că TOŢI bugetarii muncesc 8-16.
O "măsură" zdravănă la cap ar fi fost analizarea serviciilor prestate de diferitele instituţii şi diferenţierea programului de lucru astfel încât să se încadreze în cele 40 de ore/săptămână prevăzute în Codul Muncii, dar să ofere, în acelaşi timp, acces facil şi "confortabil" la aceste servicii.
3. Aş vrea să văd cum se descurcă "tânărul cărturar" cu orele suplimentare şi cu instituţiile care, prin natura activităţii, sunt "cu foc continuu" şi trebuie să lucreze în ture. Personal, nu cred că se va descurca şi tare mă tem că urmează o bulibăşeală generală în tot ce înseamnă administraţie publică centrală şi locală şi instituţii publice.

Ar mai fi unele chestii, ca arbitrariul şi "izul de dictat" al "măsurii", lipsa consultării cu sindicatele care ar putea genera opoziţie, blocarea, după ora 16 (de data asta, pe bune) a activităţii unor instituţii,... dar, dacă ungureanu, mihai răzvan ungureanu, nu le-a luat în considerare, înseamnă, indubitabil, că ele sunt total nesemnificative, fiind doar teme "populiste", "politicianiste", "alarmiste", folosite doar de oamenii răuvoitori, care urmăresc să împroaşte cu noroi noul guvern de tineri profesionişti pentru a obţine capital de imagine sau pentru a-şi păstra nişte privilegii.
Trebuie să fie aşa, pentru că dacă nu, atunci monsiu prim ministru tocmai a aruncat în aer şi bruma de organizare în interesul cetăţeanului care se mai iţea, timidă, prin ghişeele "patronate" de duduci sexoase sau ex-sexoase,  a instituţiilor publice.
Şi asta în timp ce sute de mii de români se luptă cu nămeţii şi cu spectrul inundaţiilor.
BĂĂĂĂĂĂ! DĂ, BĂĂĂ, ZĂPADA DE PE DRUMURI ŞI DE PE CASELE OAMENILOR, BĂĂĂĂĂĂĂĂ!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Înaintea publicării, comentariul dumneavoastră trebuie aprobat.