Îmi amintesc de pe vremea când eram în şcoala generală, clasa a 6-a sau a 7-a.
Evident că "evenimentul" se petrecea pe timpul comunismului.
Aveam la şcoală o materie denumită "Constituţie" la care ni se preda, logic, Constituţia României de la acea vreme pentru a fi pregatiţi să fim "cetăţeni de nădejde ai ţării". Cei mai în vârstă ştiu despre ce vorbesc.
Şi îmi amintesc faptul că, inclusiv în acea Constituţie comunistă, în care PCR era principala valoare a României, se spunea că există libertatea presei, libertate de exprimare etc.
Bineânţeles că erau doar texte fără acoperire în realitate. Bineânţeles că nu exista aşa ceva. Dar cel puţin erau prevăzute.
Şi ştiţi de ce?
Pentru că nimeni pe planeta asta nu se poate opune dorinţelor fireşti, naturale, ale oamenilor, necesităţilor lor. Şi nici măcar comuniştii, cu toate păcatele lor, nu au fost atât de idioţi încât să se opună în mod oficial acestor nevoi.
Iar una dintre aceste nevoi este libertatea.
Repet.
Nu exista libertate, toată lumea era "liberă" să aleagă "calea partidului", dar măcar, dacă se ridica vreunul "cu pretenţii", i se putea spune "Păi cine te ţine, frate, că legea îţi dă voie!". După aia era bagat la puşcărie... dar asta e altă poveste.
Ce vreau eu să spun este că niciodată în istoria României nu a existat un act oficial care să spună că libertatea de exprimare reprezintă "o vulnerabilitate" la adresa siguranţei naţionale.
Nici un regim totalitar din lumea asta nu a fost atât de cretin încât să "legifereze" eradicarea presei de opoziţie în bloc.
Bine...! Sunt exemple în care publicaţii, radiouri sau televiziuni au fost închise pe rând, sub diverse pretexte, ajungându-se în final la eliminarea "presei potrivnice", dar, să legiferezi asta...
Pentru că strategia de siguranţă naţională va fi, dacă trece de Parlament în această formă..., ghiciţi ce!
LEGE.
Şi cu această lege se va putea face orice.
Să nu îşi închipuie cineva că "pe mine nu mă afectează".
Greşit.
Pentru că un drept pierdut în mod abuziv de UN cetăţean, e un drept pierdut în mod automat de către toţi cetăţenii care beneficiau de acel drept.
Un singur om arestat pentru că şi-a spus părerea, deschide o " cutie a Pandorei" pentru orice cetăţean care va avea vreodată intenţia să facă la fel.
Ia libertatea de a spune ceea ce gândeşti este una dintre cele mai preţioase dintre libertăţi. Pentru că ea poate fi exercitată de oricine, oricând şi fără a necesita altceva în afară de GÂNDIRE, adică ceea ce se spune că ne diferenţiază de animale.
Doar animalele tac şi nu îşi pot spune părerile prin viu grai.
Unui câine, dacă îi dai numai pâine şi apă, el nu va putea protesta niciodată că vrea carne. Poate va refuza să mai mănânce, dar atunci riscă moartea prin înfometare.
Omul poate şi trebuie să se exprime liber. Altfel ajunge câine sau orice alt animal (fară a vrea să denigrez necuvântătoarele).
Aşa că "vulnerabilitatea" asta despre care s-a spus în documentul CSAT poate fi considerată "next level" în evoluţia dictaturilor.
Vezi Doamne, "denigrează instituţiile statului şi răspândesc informaţii false".
Zău?
Păi nu există pentru asta Codul Penal?
Cine face aşa ceva poate fi tras la răspundere folosind instrumentele existente deja.
Însă la ora actuală e cam complicat, că trebuie dovedită treaba, trebuie cu probe, cu muncă...
În momentul în care "opoziţia faţă de regim" (pentru că despre asta e vorba, să nu o mai dăm pe după vişin) va deveni "problemă de siguranţă naţională", atunci procedurile se schimbă. E mult mai uşor să il iei pe om de pe stradă, să-l bagi într-o celulă şi pe urmă să uiţi de el.
Amintiţi-vă ce s-a întâmplat la americani după atentatele de la 9/11. Câţi oameni au fost arestaţi şi închişi ani de zile, deportaţi, torturaţi, unii poate ucişi în numele "siguranţei naţionale"?
Şi la ei e mama democraţiei, cică.
Cam cum credeţi că va fi la noi?
Amintesc, pentru ceui care au uitat, că oficial (şi vom avea şi girul Curţii Constituţionale, sunt sigur) România se află în STARE DE NECESITATE pentru că există nişte legi care vor fi promulgate în curând şi care îşi justifică existenţa tocmai pe această "stare".
Avem "stare de necesitate"? Cât mai durează până la cenzură şi arestări politice?
A!
Era să uit!
Am auzit că nuş' care minte luminată se gândeşte să reintroducă practica agricolă în şcoli, adică să meargă iar copiii "la roşii".
Lăsând la o parte faptul că se cam calcă în picioare convenţiile internaţionale la care România este parte şi care INTERZIC exploatare muncii minorilor, eu mă întreb unde îi mai duce "la practică".
Că înainte de '89 munceam pe "moşia noastră", poporul fiind "producător, administrator şi beneficiar" al tuturor bogăţiilor ţării. Numa' că acuma s-a cam privatizatără toate, pintre cari şi agricultura, adicătelea nu mai e de stat. Deci, la cine vor munci copiii noştri?
Poate la unii care s-au gândit că nu le-ar strica mână de muncă ieftină şi docilă. şi dacă tot "au pile", de ce să nu o folosească?
Eeeee...!
Postez mai jos nişte versuri pe care le-am scris acum câteva zile, referitor la faptul că în România sunt foarte mulţi DOCTORI însă din ce în ce mai puţini medici.
La cum ne pleacă medicii din ţară,
Goniţi de un sistem total inept,
Să ne ferească Domnul de vreo boală,
Că ne tratează doctorii... în drept.
Şi de s-o supăra pe noi Preasfântul,
Şi "ne va bate" c-o epidemie,
O să-ngrăşăm cu toţi, pe rând, pământul,
Trataţi de doctori... în teologie.
De-aceea, când ne va mai cere "statul",
Să dăm dovadă de patriotism,
Să le-arătăm că avem doctoratul,
Nu-n medicină, ci în... "lunetism".
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Înaintea publicării, comentariul dumneavoastră trebuie aprobat.