Cât om mă socot, duc pe frunte toţi spinii,
Şi crucea mi-o port, ca şi când aş zbura,
Căci omul e om cât mai are opinii,
Aceasta-i opinia mea.

Adrian Păunescu

luni, 24 noiembrie 2014

Gang related

Notiunea de "gang related" este folosita in sistemul judiciar american pentru a denumi infractiuni care au legatura cu bandele de infractori mai mult sau mai putin organizati. Asta inseamna ca respectivele infractiuni, uneori chiar omoruri, au foarte putine sanse de a fi rezolvate daca un membru al unei bande nu "tradeaza" depunand marturie impotriva "fratilor" lui.
Acum aproape 10 ani, cand eram ofiter de politie la "judiciar", intr-o discutie cu un sef care incerca sa ma convinga cat e de nobil sa asanezi societatea de hoti in timp ce-ti chioraie matele de foame, i-am spus verde in fata ca eu, personal, ma consider un mercenar in slujba statului, tocmit sa apar hotii de stat de hotii "privati".
Logic ca a facut spume...
Numai ca, privind la TV "evolutiile" unor persoane si personaje, incep sa cred ca am harul de a vedea viitorul. Sau poate doar adevarul...
In orice caz, ma intreb care este diferenta intre clanul Sile Camataru, de exemplu, si clanul la fel de infractional si de bagat la parnaie din care face parte Alina Bica.
E o singura diferenta: clanul din care face parte Bica e unul "de stat".
Camatarii, Cordunenii, Sportivii etc, sunt niste "intreprinzatori privati" in domeniul crimei organizate si, indraznesc sa spun, juniori pe langa mafiotii "de stat".
Pentru ca numai mafia statala dispune de resursele practic nelimitate date e bugetul Romaniei.
Imaginati-va ca acest clan mafiot din care facea parte Bica avea toate atuurile pentru a fi invidiat de orice organizatie criminala din lume: fonduri inepuizabile, oameni in pozitii influente, informatii cat cuprinde despre... orice si oricine si o armata impresionanta formata din politisti, jandarmi, trupe speciale etc.
Stiu ca marea majoritate a acestor persoane habar n-aveau ca lucreaza pentru crima organizata.
Ordinele pe care politistii, jandarmii si chiar procurorii DIICOT din teritoriu le primeau de la Bica erau executate intocmai si la timp, pentru ca Bica reprezenta o autoritate a statului.
Tind sa cred ca arestarile facute de DIICOT sub "inaltul patronaj" al Alinei Bica nu sunt altceva decat rafuieli intre bande prin care susnumita incerca sa castige influenta pentru clanul propriu.
Imi cer iertare fata de politistii si procurorii (foarte multi) care isi pun vietile in pericol lucrand onest in dosare de criminaltate organizata extrem de dificile, dar nu cred ca, in ultimele zile, ei nu s-au intrebat pentru cine au lucrat in tot acest timp...
Pentru ca mie mi se pare asa: unele bande mafiote au fost mai "sprintene" si au devenit "autoritati ale statului" iar aia mai fraieri au ramas "in privat", drept pentru care, cand aud de "lupta anticoruptie", "lupta impotriva criminalitatii organizate" (ca si cum ar putea fi vreodata despartite astea doua), "lupta impotriva..." completati pe linia punctata, singurul lucru care imi vine in minte este GANG RELATED.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Înaintea publicării, comentariul dumneavoastră trebuie aprobat.