Cât om mă socot, duc pe frunte toţi spinii,
Şi crucea mi-o port, ca şi când aş zbura,
Căci omul e om cât mai are opinii,
Aceasta-i opinia mea.

Adrian Păunescu

miercuri, 17 august 2011

Frunzulica s-a uscat, Ceauşescu... reevaluat?

"Sexoasa" ministresă a lu' turismu' şi dezvoltarea lu' peşte, după ce a zbârcit-o crâncen cu frunzulica şi cu "icsplor dă carpetien gardăn", s-a gândit ea că n-ar strica să mai facă niscaiva bani şi din... comunism. Mai precis, dintr-un "circuit roşu" care să fie dedicat lui Nicolae Ceauşescu.
Circuitul turistic ar începe de la Tîrgovişte, de la locul execuţiei dictatorului comunist şi ar include Doftana, Scorniceştiul, "Balconul ultimului discurs" şi cartierul bucureştean Primăverii.
Ministresa galactică (n-are ea rochiţă cu steluţe?) ne îndeamnă "să abandonăm prejudecăţile legate de comunism" şi mizează pe o adevărată invazie de turişti, în special chinezi, dornici să vazără locuri care să le amintească de "acasă".
Aş vrea să comentez puţin subiectul:
În primul rând, cine are prejudecăţi legate de comunism? Noi?
Păi nu e stâpânul ei, Băse, toată ziua cu anticomunismul în gură? Nu a refuzat el să ia bani de la China pe motiv că nu vrea să ne întoarcem la comunism? Să-l fi convins Nuţi, la drum de seară când erau consilierii plecaţi, că e bine şi cu comunismu'? Ăăvaaaai!
În al doilea rând, cel puţin din câte ştiu eu, unitatea militară de la Târgovişte, unde au fost împuşcaţi soţii Ceauşescu, a fost desfiinţată sau, cel puţin, nu prea mai are cine ştie ce din "strălucirea" acelor vremuri, Doftana e în paragină, şi nu există nici măcar un obiectiv care să amintească de Ceauşescu, nici în Scorniceşti şi nici în "Primăverii". Deci turiştii, ăia care vor fi, vor vedea... vorbe. Asta dacă vor avea ghid. Dacă nu... nu.
În al treilea rând, mi se pare o cretinitate să speri că cetăţenii chinezi, comunişti, vor vrea musai să viziteze nişte locuri (balconul şi locul execuţiei) care au legătură cu căderea unui regim comunist. Sau, chiar dacă ei ar vrea, nu prea cred că le-ar da voie "sirviciilii" de la China, ca să nu le vină idei.
Pe urmă, teza cu "locuri care le amintesc de acasă" e total ineptă. Nici un turist normal la cap nu merge sute sau mii de kilometri ca să vadă nişte locuri care să îi amintească "de acasă". Pentru că, dacă ar vrea acest lucru, ar sta acasă.
Turiştii vor, dimpotrivă, lucruri noi, exotice, neobişnuite, locuri pitoreşti cu amintirea cărora (mai mult sau mai puţin digitală) să se întoarcă acasă.
Turiştii, chiar şi chinezi (nu îi subapreciez, tovarăşa ministresă o face) nu vor fotografii din vacanţă care să le amintească de curtea lor, de tomberonul din spatele blocului sau de rufele întinse "pe culme" ale vecinei Veta (Wee Taa - în chineză).
Deci acest "circuit roşu" are toate şansele de a fi, încă de la început, un mare eşec, ("a big eşec", cum ar spune Băse), lucru, de altfel, obişnuit la "sexoasa blondă" (ce-mi plac clişeele astea cretine!).
Numai că miza acestui "circuit" este de... (tobe: brrr, brrrr, brrrrr...)... 2.500.000 de EUROOOOOOOOOO.
Adicătelea, altă pomană de la buget pentru "tovarăşi", că tot e criză şi nu e bani de medicamente, de salarii la medici, de salarii la profesori, de pensii, de ajutoare sociale....
Probabil că, în cadrul acestui "proiect", anumiţi "întreprinzători" vor primi contracte de la stat, pe bani publici,... pe mulţi bani publici, pentru a renova şi restaura zidul, puşcăria, balconul, şi ceva la Scorniceşti. Bineînţeles că nu se va face nimic, dar banii se vor păpa.
Şi uite-aşa, îndrumaţi de tovarăşa Elena şi sub ptrivirea clară :-) a tovarăşului ....escu, vom urca pe culmi de progres şi civilizaţie.
Salut voios de pionier: "TOT ÎNAINTE!" (că înainte era mai bine)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Înaintea publicării, comentariul dumneavoastră trebuie aprobat.