Cât om mă socot, duc pe frunte toţi spinii,
Şi crucea mi-o port, ca şi când aş zbura,
Căci omul e om cât mai are opinii,
Aceasta-i opinia mea.

Adrian Păunescu

sâmbătă, 7 august 2010

Să trăim bine!

Compania OMV-PETROM a anunţat noi scumpiri ale carburanţilor, aliniindu-se astfel celorlalţi operatori din domeniu care activează în România.
Motivaţia ar fi creşterea cotaţiilor barilului de petrol pe piaţa internaţională.
Din punct de vedere economic scumpirea carburanţilor se justifică, astfel, perfect.
Ceea ce nu înţelege persoana mea este de ce atunci când petrolul creşte cu un dolar/baril, carburanţii se scumpesc cu 10-20 de bani de a doua zi, iar când scade cu 5-10 dolari/baril, preţul rămâne acelaşi sau, în cel mai bun caz, scade cu 1-2 bani.
Bine...!
Şi aici companiile au o explicaţie. Cică e şi în funcţie de cursul leu-euro.
La această explicaţie aş avea două întrebări-obiecţiuni:
1. De ce când creşte, preţul petrolului se calculează în dolari, iar când e să scadă se calculează în euro?
2. În condiţiile în care, exceptând unele fluctuaţii speculative, cursul leu-euro a rămas stabil în ultimul an, de ce se scumpesc iar carburanţii?
Bineînţeles, acestea sunt întrebări retorice, şi m-ar mira să văd vreun reprezentant al unei companii petroliere dând o explicaţie logică şi de bun simţ la aceste probleme.
Ceea ce mă deranjează, însă, cel mai tare este (şi aici mă întorc la o mai veche obsesie a mea), lipsa de reacţie a autorităţilor statului.
Oficiul pentru Protecţia Consumatorului, Oficiul Concurenţei, toate "comitetele şi comiţiile" care toacă frunză la câini pe bani publici şi chiar GUVERNUL ŞI PREŞEDINTILII ar fi trebuit să sară ca arşi dacă le-ar fi păsat câtuşi de puţin de poporul ăsta.
Sau măcar ar fi trebuit să facă scandal chiar şi pentru simplul fapt că maşinile lor de serviciu merg tot cu benzină şi motorină, aşa că, cu aceiaşi bani din bugetele lor "austere", vor face mai puţini kilometrii "pentru realizarea intereselor suverane ale poporului român".
Aaaa...!
Da' stai niţel....!
Aştia nu pot să protesteze pentru că sunt preocupaţi să vândă "unor investitori", desigur, o mare parte din mica parte pe care statul o mai deţine la compania Petrom. Adică renunţăm, încet-încet, la dreptul de vot într-o companie care se ocupă cu... LA DRACU'... chiar cu petrol.
Dacă mai luăm în considerare că scumpirea carburanţilor va duce inevitabil la o nouă scumpire a proaspăt scumpitelor de mărirea TVA, avem o imagine mai clară a urării primului barcagiu al ţării.
HAI SICTIR!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Înaintea publicării, comentariul dumneavoastră trebuie aprobat.