Cât om mă socot, duc pe frunte toţi spinii,
Şi crucea mi-o port, ca şi când aş zbura,
Căci omul e om cât mai are opinii,
Aceasta-i opinia mea.

Adrian Păunescu

joi, 9 mai 2013

Drumul spre iad e pavat cu intenții bune

Raportul Monicăi Macovei privind confiscarea bunurilor provenite din infracțiuni a fost adoptat de Comisia LIBE (Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne), având șanse să devină normă juridică obligatorie la nivelul Uniunii Europene.
Victor Ponta vrea modificarea articolului 44 din Constituție, care se referă la dreptul de proprietate, tot pentru a putea confisca ”averile obținute în urma infracțiunilor”.
La prima vedere sunt două inițiative lăudabile, menite să îi lase cu dosurile în viscol pe cei care își plimbă aceleași dosuri în vile și limuzine de lux cumpărate cu bani obținuți din comiterea unor (multor) infracțiuni.
La dracu'! Gând la gând cu bucurie! Să se termine odată cu hoții și mafioții care te sfidează de la înălțimea milioanelor în valută forte.
Sau nu??!!
Pentru necunoscători, articolul 44 din Constituția României reglementează ”dreptul de proprietate privată”. La alineatul 8 se spune că: ”Averea dobândită licit nu poate fi confiscată. Caracterul licit al dobândirii se prezumă.”, iar la alineatul 9: ”Bunurile destinate, folosite sau rezultate din infracțiuni ori contravenții pot fi confiscate numai în condițiile legii.”
Carevasăzică există cadrul legal care să permită confiscarea averilor și bunurilor dobândite ilegal. De ce mai trebuie atâta tevatură??!!
Păi să analizăm datele:
1. Madam Macovei zice că bunurile ar trebui confiscate ”fără a exista o sentință de condamnare”.
Adică fără ca un judecător să se pronunțe cu privire la caracterul licit sau ilicit al dobândirii bunului respectiv.
Păi și atunci de unde știm că e ilicit? Cine hotărăște? Procurorul? Polițistul? Fiscul?
Aa! Dacă era vorba doar de punere sub sechestru până la soluționarea definitivă și irevocabilă... era altceva. Dar CONFISCARE...??
2. Dom' Ponta, bazându-se, probabil, pe ”noua concepție europeană” lansată de madam Macovei (Deh! Procuror la procuror nu-și scoate ochii.), vrea să modifice articolul din Constituție.
Cum articolul permite confiscarea, probabil că nu se va ”umbla” la asta.
De asemenea, nu cred că e cineva nebun să spună că averea dobândită licit poate fi confiscată.
La ce s-ar putea ”umbla”?
Păi mai rămâne prezumția dobândirii licite a averii.
O vrea dom' Ponta ca toate averile să fie prezumate ca fiind dobândite ilicit?
Știu că unii vor spune că iau apărarea infractorilor și caut ”nod în papură”.
Știu că unii vor susține aceste propuneri ”ca să le ia averilii la hoți”.
Nu este așa.
Dacă averea nu mai este prezumată ca licită și nu mai este nevoie de o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă pentru a fi confiscată, se deschide o veritabilă ”cutie a Pandorei” în fața căreia toți, TOȚI, sunt vulnerabili.
Indiferent cât de onest este.
Casa ta, mașina ta, banii tăi... Orice bun îți aparține ar putea fi confiscat, teoretic, de un polițist sau un procuror. Pur și simplu. Fără să fie obligat să demonstreze că bunul respectiv are o proveniență ilicită. Doar pe baza unor ”indicii”, ”bănuieli”, ”informații” etc.
Deoarece caracterul licit nu mai este prezumat și nu mai e nevoie de instanța de judecată.
De instanță o să ai TU nevoie, ca să-i dai în judecată și să demonstrezi că ai dobândit casa, mașina sau banii pe căi legale.
Sigur! Putem să ne drogăm cu ”eu am încredere în instituții” și să uităm triliardele de abuzuri. Sau putem să spunem că ”nu e treaba mea” și să dormim liniștiți până ne vom trezi că suntem aruncați în stradă doar cu chiloții pe noi pentru că un vecin, invidios că avem ”plasma” mai mare, ne-a reclamat pentru ”ilicit”.
Pentru cei mai tineri, care nu cred că astfel de lucruri se pot întâmpla: întrebați-i pe cei care au o experiență relevantă înainte de '89, cum era cu ”legea ilicitului”. Și nici atunci nu era așa cum vor ăștia să facă.
Și dacă nu învățăm nimic din istorie, o să rămânem fără dinți și râzând la soare când s-o întoarce să ne lovească peste bot.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Înaintea publicării, comentariul dumneavoastră trebuie aprobat.